Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Hudba

Nejslavnější západoafrický hráč na loutnu kora (21 strun!), známý z nahrávek s Ali Farka Tourém, Ry Cooderem, Björk a Damonem Albarnem, hraje tentokrát sólově. Je to čisté, uklidňující, nezápadní. Popové publikum ocení, že si uprostřed hraní vzpomene na song od The Good, The Bad And The Queen.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jamie Lidell: Jim

Warp / Maximum Underground

Je skoro neuvěřitelné, že zpěvák od přírody a showman se soulovou duší byl původně hráčem na elektroniku. Na třetím albu se nakažlivě neúnavný Lidell oddává funku a soulu, které dokáže prožít a zazpívat dnešním a osobitým způsobem.

The Raconteurs: Consolers of the Lonely

XL / CDirect

Nashvillská kapela s Jackem Whitem, kytaristou The White Stripes, vydala druhé album bez předchozí anonce. Je zpěvnější a pestřejší než debut, s nímž sdílí ducha uvolněného rockového revivalu.

Toumani Diabaté: The Mandé Variations

World Circuit / PJ Music

Nejslavnější západoafrický hráč na loutnu kora (21 strun!), známý z nahrávek s Ali Farka Tourém, Ry Cooderem, Björk a Damonem Albarnem, hraje tentokrát sólově. Je to čisté, uklidňující, nezápadní. Popové publikum ocení, že si uprostřed hraní vzpomene na song od The Good, The Bad And The Queen.

Minach: Zimomriavky

Indies Scope

Mariana Chmelařová (dříve herečka HaDivadla, nyní čokoládovnice) zpívá písně „založené na konfrontaci ideové čistoty a formální zmrzačenosti“ a „bez uzardění kombinuje cokoli ze světového hudebního dědictví, pokud tím ukojí svoji rozervanou duši“. Texty psali mj. Iva Klestilová a Štěpán Rusín.

Boris

Palác Akropolis, Praha, 9. května

Legendy nové scény nejtvrdšího rocku. Japonští meditativní rockeři (se ženskou bubenicí) jsou ukázkou svérázů, jejichž poetika našla na globální klubové scéně nečekaně široký ohlas. Rock, který zkouší řvát krásněji než hlučný svět okolo.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].