Často hledáte, jak…
Obálka vydání 18/2008
18/2008 • 26. 4. – 3. 5. 2008

2008/18

Kultura

Alois Nebel: Svatba jako řemen

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

O otci a synech

Jan Gregor

Před pěti lety zapůsobil na festivalu v Benátkách jako zjevení z čistého nebe. Kdo sakra je Andrej Zvjagincev?

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Reklama na Paříž

Jan Gregor

Steve Buscemi má problém. Alespoň v krátkém snímku bratrů Coenů s názvem Tuileries. Coby americký turista se totiž nedrží rady z bedekru, podle níž se má v pařížském metru vyhnout přímému očnímu kontaktu se spolucestujícími.

Humor a známky krize

Jan H. Vitvar

Ta role mu moc nesedí. Ale nevadí mu. Jiří Kovanda (1953) si teprve zvyká, že se najednou ocitl na výtvarném výsluní, o jakém se mu ani nezdálo.

Apokalyptický čaj o páté

Pavel Klusák

Portishead věděli, že návrat se nemůže odehrát ve starém stylu, zároveň bylo evidentní, že publikum touží po setkání s kouzlem jejich starých alb. Rébus nyní rozlouskli se ctí. Nové album Third není triphopové, už po pár sekundách je přesto jasné, že je to deska Portishead.

William,tanec a zpěv

Hana Ulmanová

Moudré děti psala Angela Carterová (1940–1992) s vědomím, že má rakovinu plic a že to asi bude její poslední dílo. Není tedy divu, že jindy sžíravá recenzentka listu The New York Times Michiko Kakutaniová knihu milosrdně nazvala „završením autorčiny plodné dráhy“.

Hrabě českých bibliofilů

Jan H. Vitvar

U někoho je dost těžké poznat, že před sebou nemáte arogantního podivína, ale svým způsobem génia, na kterého se bude vzpomínat ještě čtyřicet let po smrti. Přesně tolik roků letos uplynulo od skonu Josefa Portmana (1893–1968).

Když úřad uřezával uši

Viktor Šlajchrt

Řadou postřehů o dnešních zkrachovalcích, tulácích a bezdomovcích otevírá svou pozoruhodnou knihu Zrození vagabunda i mladý historik Pavel Himl.

Dotknout se Máchy

Jaroslav Formánek

Před Vánocemi se nad Památníkem národního písemnictví stahovaly černé mraky. Ale ne dešťové. V rámci reformy příspěvkových organizací ministerstva kultury to vypadalo, že tato jedinečná instituce zanikne.