Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Záhada modrého čtverce

V klinické praxi se běžně používají stovky a tisíce léků. Známe skutečně všechny jejich účinky? Co když mohou pomoci i proti dalším nemocem, jen o tom nevíme?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Martin Uhlíř • Autor: Respekt
Autor fotografie: Martin Uhlíř • Autor: Respekt

V klinické praxi se běžně používají stovky a tisíce léků. Známe skutečně všechny jejich účinky? Co když mohou pomoci i proti dalším nemocem, jen o tom nevíme?

Vědci z Broad Institute v Cambridgi (Massachusetts) vyvinuli metodu, která umožňuje objevit dosud neznámé účinky léčiv ve virtuálním prostoru, pomocí počítačových programů.

Zmapovali totiž, jak se v dědičné informaci skryté v buňkách projevují na jedné straně různé nemoci, na straně druhé pak účinky léků či jiných zajímavých chemických sloučenin. Výsledky vložili do počítačové databáze, která umožňuje hledat vzájemný překryv – pokud například nemoc probudí k činnosti určité geny a lék naopak činnost týchž genů utlumí, lze předpokládat, že by proti dotyčné chorobě mohl účinkovat.

O metodě, která se nazývá mapa spojitosti (connectivity map), hovořil Respekt s Justinem Lambem z Broad Institute, který je jednou z hlavních postav projektu.

Ačkoli je mapa spojitosti úplně nová, zřejmě už přispěla ke zdokonalení léčby leukemie. Jak k tomu došlo?

Naši kolegové z Dana-Farber Cancer Institute, což je velmi slavná nemocnice a výzkumný ústav rakoviny tady za řekou v Bostonu, studovali určitý typ leukemie, který je v mnoha směrech velmi neobvyklý. Třeba v tom, že jej na jednu stranu umíme velmi úspěšně léčit, na druhou stranu však terapie u řady pacientů selhává. Lék Dexametazon,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].