Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Šašek a Král

Londýn se v posledních desetiletích stal bohatým evropským Babylonem se všemi protiklady. Nad městem se tyčí prosklené mrakodrapy finančních center The City a Canary Wharf, ale přímo v jejich sevření se rozkládají městské chudinské čtvrti, kde jenom vloni padlo za oběť nožům místních gangů 27 mladistvých.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Zleva Ken Livingston a Boris Johnson • Autor: Profimedia.cz
Zleva Ken Livingston a Boris Johnson • Autor: Profimedia.cz

Když si chce ruský miliardář zařídit klidné a stabilní místo k životu, vybere si dnes kvůli nízkým daním, dobrému jménu a luxusnímu životnímu stylu velmi pravděpodobně Londýn. Když si chce středoevropský lékař něco přivydělat, zamíří pravděpodobně také do Londýna. Když chce mladý absolvent ekonomické školy něco znamenat, skončí pravděpodobně v londýnské City. V britské metropoli si hledá místo pro svou rezidenci blízkovýchodní šejk, americká popová hvězda nebo indický majitel oceláren. Do téhož města ale míří také brazilská vysokoškolačka, která chce zdokonalit svoji angličtinu, nebo olomoucký kuchař na zkušenou. A jenom Poláků tu potkáte 300 000.

Londýn se v posledních desetiletích stal bohatým evropským Babylonem se všemi protiklady. Nad městem se tyčí prosklené mrakodrapy finančních center The City a Canary Wharf, ale přímo v jejich sevření se rozkládají městské chudinské čtvrti, kde jenom vloni padlo za oběť nožům místních gangů 27 mladistvých.

Organismus s vlastním životem

Nad chaosem metropole s jejími zácpami, přecpanými autobusy a metrem vládne londýnský starosta, nejvlivnější přímo volený politik Velké Británie. Jeho moc je velká a zároveň nepatrná. Peněz k rozdělování má spoustu, rozpočet Londýna dosahuje 9 miliard liber (téměř 300 miliard korun) ročně. Starosta může ovlivnit dopravu ve městě, řídí policii, dotuje kulturu a dohlíží na městské plánování. Je to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].