Často hledáte, jak…
Obálka vydání 17/2008
17/2008 • 19.–26. 4. 2008

2008/17

Kultura

Alois Nebel: Přijela pouť

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Zapomenutý masakr

Jan Gregor

Známý režisér kanadsko-arménského původu se ve svém asi nejosobnějším a nejambicióznějším snímku pustil do bolavého tématu skoro sto let staré genocidy.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Přízraky zlatých šedesátých

Terezie Pokorná

Ten nápad pobaví sám o sobě. Inspirací hříčky Davida Drozda a Pavla Baďury, z níž vychází poslední inscenace pražského Divadla v Dlouhé Kafka je mrkev, je tzv. liblická konference.

Invaze pohledem pana P. P.

Jan H. Vitvar

Skoro dvacet let bylo na zadní straně téhle fotografie razítko s nápisem „Photograph by P. P.“. Snímek ukazuje demonstranty ze srpna 1968 třímající československou vlajku a písmena jeho autorství v západoevropských médiích připisovala „pražskému fotografovi“.

Zločin mezi ingoty

Jan Gregor

Petr Zelenka se nebojí riskovat. Nápad převést na filmové plátno atmosféru mimořádné adaptace Bratrů Karamazových, která se už osm let hraje v Dejvickém divadle, by se na první pohled mohl zdát jako – parafrázujme název Zelenkova předchozího divadelního a filmového kusu – opravdové šílenství.

Hledání otisků člověka

Jovanka Šotolová

V nezměrné nabídce současné francouzské literatury se Patrick Modiano (1945) řadí k tomu vůbec nejlepšímu. Navzdory tomu (nebo právě proto), že se skoro s posedlostí vrací ke stejnému námětu. Je jím marné stopování identity, nemožnost dohledání detailů konkrétního osudu.

Praha prorostlá šedí

Jaroslav Formánek

Po návratu z vězení následovalo období policejní šikany, psychického vydírání, promyšleného deptání. Právě v takové situaci vznikaly od dubna do konce května roku 1980 během pohybu po Praze ojedinělé zápisky. Zajíček se formou zaznamenaných útržků snů i reality snažil postihnout svůj hroutící se svět.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Pijáci denaturovaného lihu

Magdaléna Platzová

V záplavě textů, kterými je sycen náš knižní trh a na jejichž průměrnost jsme si už pomalu zvykli, se zjevilo cosi pozoruhodného: román Okrsek Sinistra maďarského autora Ádáma Bodora (1936).

Sám sobě neutečeš

Erik Tabery

Je to velký příběh a není těžké se v něm najít. Ať už jste rodičem dospívajícího mladíka či dívky, kterým se vám nedaří porozumět. Nebo pokud sami přemýšlíte o úniku z civilizace, která vás svým hlukem ubíjí, a chcete raději hledat samotu.