Často hledáte, jak…
Obálka vydání 16/2008
16/2008 • 12.–19. 4. 2008

2008/16

Kultura

Alois Nebel: Prezident z překližky

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks: Alois Nebel

Tajnosti a lži v Gruzii

Jan Gregor

Když někdo natáčí film zasazený do prostředí jiné země, než z které pochází, může to snadno skončit katastrofou. Převážná část hraného filmového debutu francouzské režisérky Julie Bertucelliové s názvem Když Otar odešel (2003) se odehrává v Gruzii na přelomu milénia.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

U konce s dechem

Jan Gregor

Jihokorejský filmařský solitér Kim Ki-duk je na tom podobně jako hrdinka jeho posledního snímku Dech. Je v krizi a potřeboval by se od plic nadechnout, aby ji překonal.

Třínohý pes to rád syrové

Pavel Klusák

Nové album R.E.M. Accelerate chce být rychlé, drsné, básnivé i politické. Jak naléhavé sdělení ale může tlumočit kapela celebrit, jež po sedmadvaceti letech na scéně patří ke stálicím stadionového rocku?

Vražda pro masy

Magdaléna Platzová

Pokud trpíte klaustrofobií, zůstaňte doma, tenhle zážitek byste nerozdýchali. V půdním prostoru divadla Kolowrat se na vás zezadu tlačí ohromný nápis „Smrt zrádcům“, černá opona s razítky „Přísně tajné“ je také moc blízko a za ní se skrývá... Ale překvapení se nesluší prozrazovat.

Na okraji oraniště

Iveta Coufalová

„Připadala jsem si jako silo na okraji oraniště. Nevěděla jsem, co je uvnitř. Možná tam není nic.“ Prázdnota, samota, smrt přítomná pod povrchem každodenních banalit. To všechno lze s trochou pozornosti vyčíst z knih Helle Helle (1965), jedné z dvojice dánských autorů (tím druhým je Peter Høeg), kteří se u nás v poslední době zabydleli.

Nehybné absurdní roky

Milan Jungmann

Deset let si spisovatel, dramatik a literární kritik Čestmír Jeřábek (1893–1981) tajně zaznamenával do osobního deníku své politické názory na situaci ve světě i doma.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Poezie bez kompromisu

Jaroslav Formánek

Kdo někdy potkal v Literární kavárně v Týnské ulici na Starém Městě v Praze dnes již zemřelého básníka Petra Kabeše, ten jistě zná i Miloslava Topinku (1945).

Copak, sousede?

Jan H. Vitvar

Pro výtvarnici Kateřinu Šedou (1977) nebylo snadné je k výletu do Německa přemluvit. Když si v autobuse s mikrofonem v ruce kontroluje jejich počet, je mnohem klidnější než před pár týdny. Teď si konečně může říct, že se jí to podařilo: ať už akce s jejími líšeňskými sousedy dopadne na 5. berlínském bienále jakkoli, dokázala sousedy 4. dubna dostat do jednoho autobusu.