Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Rozhovor s místopředsedou vlády pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou

Jaký je postoj České republiky v otázce vstupu Gruzie a Ukrajiny do Severoatlantické aliance a případně ve střednědobém horizontu do Evropské unie?

Jaký je postoj České republiky v otázce vstupu Gruzie a Ukrajiny do Severoatlantické aliance a případně ve střednědobém horizontu do Evropské unie?

Jirka Just

Podporujeme ambice Ukrajiny a Gruzie, dveře do NATO pro ně mají zůstat otevřené. Pokud jde o naše předsednictví v EU, chceme, aby mělo dimenzi evropské „východní“ politiky. Jestliže je letos pro Francii důležité zaměřit se na Středomoří, bude příští rok pro nás a pro Švédy stejně důležité zaměřit se na spolupráci s Ukrajinou a dalšími zeměmi na jihovýchodě.

Mezi klíčové debaty v době českého předsednictví EU budou patřit i diskuse týkající se reformy evropského rozpočtu a reformy společné zemědělské politiky (CAP). Jak chce Česko přispět k nalezení dohody v těchto dvou významných bodech pro budoucnost EU?

Miroslav Šuta (suta.blog.respekt.cz)

Chceme, aby debata o reformě rozpočtu začala už za našeho předsednictví, tj. před volbami do Evropského parlamentu. Náš názor je jasný – Evropa reformu potřebuje. Rozpočet nemusí být objemnější, ale je nutné ho jinak strukturovat. Krátce řečeno: dávat víc peněz na to, co naši konkurenceschopnost ve světě posílí (věda, výzkum, inovace), a méně na to, co ji podvazuje (zemědělství).

Bude mít naše předsednictví vliv na získávání dotací z EU?

K. Hlinomaz

Přímý vliv na výši dotací do roku 2013 to mít vliv nebude, to je dáno již vyjednaným sedmiletým rozpočtem. Ale během našeho předsednictví se začne diskutovat o reformě evropského rozpočtu a politice soudržnosti po roce 2013. Takže z dlouhodobého hlediska to vliv mít bude.

Předsedající stát plní roli vyjednavače v Radě EU, kde působí jako mediátor mezi členskými státy při rozhodování kvalifikovanou většinou. Jsou politici i úředníci proškolováni i ve smyslu získání znalostí zahrnujících pojem mediátorství?

Viktor Mitáček

Předsednická země skutečně vystupuje v roli mediátora či jakéhosi rozhodčího, který musí pískat férově a mít na zřeteli zájem celku a odrážet konsenzus všech. Bude to doba, kdy budeme sdělovat „evropské“ postoje, nikoli „české pozice“… Úředníci se pravidelně školí. Dnes ráno jsem zahajoval seminář o francouzských zkušenostech s přípravami, poté jsem otevíral dvoudenní soustředění tiskových mluvčí jednotlivých ministrů, na kterém jim sdělují zkušenosti Němci, Finové a Slovinci. Školení se nevyhnou ani ministři, protože i oni budou předsedat ministerským radám. Speciální vládní seminář pro ně chystáme v létě.

Budou se některá důležitá jednání konat i v Praze?

J. Němec

Neformální ministerské rady a různé konference se budou konat v Praze, ale také v Brně, Olomouci, Ostravě, Plzni a dalších místech naší země. Využijeme také některé zámky (Hluboká) a lázně (Mariánské Lázně).

Přijímají se lidé do administrativy – je těmto lidem zajištěna práce i po skončení předsednictví?

Adam Ryvola

Většina nově přijatých lidí má smlouvu na dobu určitou. Předsednictví je o projektovém řízení, cílem není zvýšit počet úředníků ve státní správě na dalších sto let. Ale jsem si jist, že ti lidé, kteří prokážou svou kvalitu, uplatnění ve státní správě najdou i po roce 2010. Stejně tak tomu bylo, i když jsme připravovali summit NATO – ti nejlepší z těch, kteří se tehdy přihlásili, pracují ve státních službách dál.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 16/2008 pod titulkem Rozhovor s místopředsedou vlády pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou