Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Na Zdraví!

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek si evidentně potrpí na překvapení. Dlouhé týdny nebo i měsíce měl na to, aby svým koaličním partnerům i veřejnosti vysvětlil detaily své chystané reformy.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek si evidentně potrpí na překvapení. Dlouhé týdny nebo i měsíce měl na to, aby svým koaličním partnerům i veřejnosti vysvětlil detaily své chystané reformy. Neučinil tak a teď vychází najevo proč: připravované změny vypadají tak radikálně, že nechtěl nikoho vyplašit. Místo toho vyvěsil na web ministerstva pár líbivých, nic neříkajících hesel, zatímco detailně rozepsané záměry chtěl vzít až do vlády. Teprve když se lidovci vzbouřili a vyžádali si jednání expertní komise, začal se Julínek tvářit vstřícně. Byla to ale jen hra: expertní týmy se sešly, prakticky ale nic neřešily. Vzápětí následovala efektní noční schůzka vedení koaličních stran v Kramářově vile jak za časů dělení federace. Ani tam však Julínek nechtěl trávit čas dlouhými debatami. Odkýval pár kompromisů, aby nakonec svůj dlouho připravovaný a promyšlený plán na přeměnu centrálně řízeného zdravotnictví na prostředí konkurence a vstřícnosti k pacientovi provedl první nebezpečnou úžinou.

Lidovci a zelení jsou z Julínkových plánů nervózní, ministr ale dosáhl svého: reformu přinesl minulý týden až do vlády, kde je atmosféra věcnější, profesionálnější a hlavně odpovědnější oproti tomu, co nabízejí emocionálně vypjaté koaliční debaty s davem novinářů za dveřmi. „Teď když náš záměr schválila vláda, konečně máme klid,“ vysvětlil Respektu „mluvčí roku 2007“,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].