Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Tibetští mohykáni

Ian Buruma (1951) je spisovatel, žije v New Yorku a přednáší na Bard College. Znají ho i čeští čtenáři z knihy Západ očima nepřátel (2005, spolu s Avishaiem Margalitem), na Slovensku vyšel v překladu jeho Zrod moderního Japonska.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ian Buruma - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Ian Buruma - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Ian Buruma

(1951) je spisovatel, žije v New Yorku a přednáší na Bard College. Znají ho i čeští čtenáři z knihy Západ očima nepřátel (2005, spolu s Avishaiem Margalitem), na Slovensku vyšel v překladu jeho Zrod moderního Japonska. Burumovo zatím poslední dílo se jmenuje Smrt Thea van Gogha a hranice tolerance (Penguin Books).

Jsou Tibeťané odsouzeni k osudu amerických indiánů a degradováni na pouhou turistickou atrakci? Tento smutný osud se jeví jako čím dál pravděpodobnější.

Číňanům jde na vrub mnohé, ale osud Tibetu není jen otázkou jejich útlaku. Často se zapomíná, že v polovině 20. století mnozí Tibeťané, obzvláště vzdělaní lidé ve větších městech, prahli po modernizaci své společnosti natolik, že čínské komunisty považovali za spojence proti zbožným mnichům a velkostatkářům. Na počátku 50. let udělaly čínské reformy na samotného dalajlamu takový dojem, že napsal básně velebící předsedu Maa.

Žel, čínští komunisté tibetskou společnost místo reformy nakonec obrátili v trosky. Náboženství bylo rozdrceno, kláštery a chrámy během kulturní revoluce zničeny (často za pomoci tibetských rudých gard). Kočovníci byli přinuceni žít na odporných betonových sídlištích. Tibetské umění se zakonzervovalo do folklorních emblémů oficiálně podporované „menšinové kultury“. A dalajlama byl přinucen prchnout do Indie.

K rozbíjení tradic a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].