Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Je dobře, že ministr Julínek chce rozdělit peníze z privatizace zdravotních pojišťoven mezi lidi?

Na jednu stranu stát bude potřebovat peníze na start penzijní reformy. Na druhou stranu se zdá věcně správné, aby to byli právě dosavadní plátci pojištění, kdo budou mít možnost rozhodnout o penězích, které svým způsobem do systému nasypali.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Markéta Šichtařová - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Markéta Šichtařová - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Markéta Šichtařová

ekonomka, Next finance

Jako klient jsem nadšená, jako ekonom opatrná – byť nejsem vyloženě proti. Plán mi do značné míry připomíná kuponovou privatizaci. Té se také dodnes nedostalo mezi ekonomy jednoznačného hodnocení. Na jednu stranu stát bude potřebovat peníze na start penzijní reformy. Na druhou stranu se zdá věcně správné, aby to byli právě dosavadní plátci pojištění, kdo budou mít možnost rozhodnout o penězích, které svým způsobem do systému nasypali. Velkým plus by zřejmě byla zvýšená motivace při rozhodování pacientů o pojištění. Myslím, že výhody lehce převyšují.

Jozef Kubinyi

primář Ústavu nukleární medicíny, VFN

Zájemci o koupi zdravotních pojišťoven určitě počítají s tím, že si vynaložené náklady vykompenzují ziskem. Zdroj tohoto zisku je možný jen jediný – povinné pojištění. Takže na vstupu je povinnost občana a zaměstnavatele platit zdravotní pojištění a na výstupu bude „tržní rozdělení“? V současnosti mají pojišťovny na provoz asi 3 % celkově vybrané částky ze zdravotního pojištění, po privatizaci se počítá s 20 až 30 %. To, že se teď rozdělí mezi lidi peníze z privatizace pojišťoven, je zanedbatelné ve srovnání s náklady na zdravotní péči v budoucnu.

Pavel Vepřek

předseda sdružení Občan, ředitel odboru strategie a rozvoje VZP

Ano, protože tím dává najevo, že na ně myslí, a naznačuje, že reforma nemusí přinášet jen samé nepříjemnosti. Současně ale doufám, že občané už brzy dostanou pestrou paletu daleko atraktivnějších důvodů proč podporovat proměnu zdravotnictví z přídělového systému v regulovaný trh a že tento momentální nápad bude možné v tichosti zapomenout. Výčet a rozbor problémů spojených s jeho případnou realizací by si zasloužil obsáhlejší text. Z mnoha vtíravých otázek je otázka rentability zřízení a správy účtů s dvouapůltisícovými vklady tou nejtriviálnější.

Miroslav Zámečník

ekonom

Je to začátek individuálních účtů a v tom případě je rozdělení výnosu z privatizace zdravotních pojišťoven v pořádku. Nesmí se ale brát peníze zaměstnaneckých pojišťoven, které na svých účtech vytvořily. Ty patří jejich pojištěncům. A zadruhé by se před rozdělováním měly – vzhledem ke stárnutí obyvatelstva – nejprve vytvářet masivní rezervy. To by mělo mít přednost před rozdělováním zisku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 16/2008 pod titulkem Anketa: Je dobře, že ministr Julínek chce rozdělit peníze z privatizace zdravotních pojišťoven mezi lidi?