Často hledáte, jak…
Obálka vydání 15/2008
15/2008 • 5.–12. 4. 2008

2008/15

Kultura

Alois Nebel: Jarní úklid

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks: Alois Nebel

Vidět Benátky a zemřít

Jan Gregor

Parafráze okřídleného rčení určeného Neapoli by mohla sloužit jako epitaf na hrob hlavního hrdiny slavné novely Thomase Manna Smrt v Benátkách a její neméně slavné adaptace, kterou natočil v roce 1971 Luchino Visconti.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Pohled na tvorbu pětatřiceti studentů a absolventů opavských výtvarných škol. Nové galerii v areálu albertoveckého hřebčína šéfuje Martin Klimeš z opavského sdružení Bludný kámen.

Hudba

Pavel Klusák

Kontrabasista od Chicka Corey má u nás už své publikum. Tentokrát uvede nový ansámbl a (vůbec poprvé zpívané) skladby, jež vznikly cestou k dědictví a historii rodného Izraele.

Přispějte na muzikály

Jaroslav Formánek

„Vhodnější by bylo nazvat to pět minut po dvanácté.“ V hledišti pražské Archy vládlo napětí už před začátkem tiskovky s burcujícím názvem Za pět minut dvanáct! a úvodní slova ředitele Národního divadla Ondřeje Černého atmosféru ještě víc vyhrotila.

Utéci z klece pohlaví

Pavel Klusák

Příslušné klíčové slovo zní pangender: důraz tu totiž neleží na sexuální orientaci, ale na tom, jak nás vidí (a co od nás žádá) společnost.

Jak vypadá sluníčko, děti?

Jan H. Vitvar

V kulisách klasické třídy základní školy zkrášlené několika fíkusy zde budou pod jejím dohledem do 19. dubna probíhat kurzy, jež Koťátková pojmenovala Výtvarná výchova. S typickou „výtvarkou“ mají ale tyhle hodiny máloco společného.

Figurky hledají štěstí

Jaroslav Formánek

Byl jednou jeden Lojze Kovačič.

Svět v zrcadle podružností

Viktor Šlajchrt

Nic není starší než včerejší noviny, říká se. Jenže knihy uspořádané ze zdánlivě efemérní publicistiky takového Nerudy, Čapka, Durycha nebo Vaculíka prokazují leckdy větší životnost než umělecky ambicióznější díla autorů.

Novinky

Respekt

Emil Cina je jeden z patnácti autorů (Romů i Neromů) zastoupených ve sborníku básní a krátkých próz. Kniha je výsledkem soutěže Obce spisovatelů na téma Cikáni-Romové.

Tajemný doktor Brouk

Marie Langerová

Básník Josef Hiršal zaznamenal v knize vzpomínek historku o tom, jak si jej v dávném roce 1941 bonviván a psychoanalytik surrealistické skupiny Bohuslav Brouk zvolil za společníka při tazích pražskými nočními lokály

Co by se na Nově nechytlo

Jan Gregor

Měl to být triumf nové programové ředitelky České televize Kateřiny Fričové: televize veřejné služby nasadila na počátku roku do vysílání několik nových formátů. Teď však zkušená profesionálka, jež na Kavčí hory přešla z Primy, zaznamenala první prohru.