Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Novinky

Emil Cina je jeden z patnácti autorů (Romů i Neromů) zastoupených ve sborníku básní a krátkých próz. Kniha je výsledkem soutěže Obce spisovatelů na téma Cikáni-Romové.

Carl-Johan Vallgren: Příběh podivuhodné lásky

Přeložil Zbyněk Černík, Dybbuk, 295 stran

Příběh začíná jedné bouřlivé noci roku 1813, kdy se v nevěstinci ve východopruském Královci současně narodí dvě děti: dívka je hezká a zdravá, chlapec je zmrzačený trpaslík. Láska, o které je řeč v titulu knihy, se odehrává mezi nimi – a to i potom, kdy jsou od sebe násilím odděleni. Autor sleduje trpaslíka s paradoxním jménem Hercul na cestě za ztracenou láskou, provede ho bezmála celou Evropou a dá mu zažít mnohá nevšední dobrodružství, od pobytu v blázinci po střet s inkvizicí.

Hybatelé dějin. Encyklopedie světových osobností od prehistorie po současnost

Přeložili Tomáš Dimter a Jitka Kolářová, Mladá fronta, 298 stran

Na dvou, čtyřech, maximálně šesti stranách (Ježíš Kristus) bohatě doplněných fotografiemi, obrázky, rámečky a vysvětlivkami je zpracovaná každá ze zastoupených osobností: od Hatšepsut a Achnatona přes Muhammada, Čingischána, Machiavelliho, Dantona a George Washingtona, Freuda, Lenina a Gándhího, Einsteina a Mandelu až po Jana Pavla II. a Michaila Gorbačova. Výčet samozřejmě není úplný, ale dostačuje jak k poučení školáků, tak k doplnění informací a k příjemnému osvěžení paměti.

Kate Chopinová: Probuzení

Přeložila Jana Kunová, Knižní klub, 191 stran

V nepovedeném přebalu s plážovou krasavicí se nám do rukou dostává velice zajímavá kniha. Druhý román autorky, která za svou prvotinu sklidila úspěch, vznikl v roce 1899 a byl tak pobuřující, že jej nakladatelé odmítli vydat. Ocenění se dočkal teprve v 70. letech následujícího století. Moderně napsaná kniha pojednává o smyslovém a citovém probuzení ženy z vyšších kruhů v New Orleansu. Něco podobného popsal o 30 let později D. H. Lawrence v Milenci lady Chatterleyové, jenomže v barvách o mnoho tělesnějších. Chopinová hovoří víc o svobodě a pocitech než o sexu, přesto je její román provokativnější. Jistě také proto, že jej nenapsal muž, ale žena, která podobné osvobození v kulisách amerického Jihu zřejmě zažila na vlastní kůži.

Devla, Devla! Básně a povídky o Romech

Dauphin, 118 stran

„Jak se říkává: Bylo, nebylo – byla to velká krásná země Romů. Žili v ní krásní urostlí lidé, jejichž dny byly naplněny prací na polích. A nejen tou. Krásná práce byla i se dřevem i kamenem. Tito lidé stavěli krásné domy. Ale snad nejkrásnější prací byla práce kovářská. Každý měl k této práci s kovem úctu.“ Emil Cina je jeden z patnácti autorů (Romů i Neromů) zastoupených ve sborníku básní a krátkých próz. Kniha je výsledkem soutěže Obce spisovatelů na téma Cikáni-Romové.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].