Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Měla by televize příště ukončovat přenosy fotbalových utkání, pokud na nich propuknou vlny násilí a rasistických projevů?

Domnívám se, že televizní záběry násilí a rasistických projevů ovlivňují celou širokou veřejnost včetně mládeže. Odvysílání těchto záběrů paradoxně způsobuje tzv. negativní reklamu nežádoucích jevů a chování, danou situaci umocňuje a ještě více tím vzněcuje emoce.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Milan Kruml - Autor: TV Nova • Autor: Respekt
Fotografie: Milan Kruml - Autor: TV Nova • Autor: Respekt

Milan Kruml

mediální analytik

Neměla. Především tím poškodí sebe a rasismu a výtržnostem tím zabrání jen stěží. Ukončení přenosu je však pochybné i z dalšího důvodu – televize by neměly být činitelem, který bude primárně vyvíjet tlak na zjednání pořádku. Jejich úkolem není situaci řešit, ale zachycovat. Podstatný je postoj ČMFS a majitelů klubů, ti nesou odpovědnost. Možná by ale bylo jistým řešením, kdyby se v případě, že s výtržnostmi a rasistickými pokřiky bude spojena většina prvoligových fotbalových zápasů, televize rozhodla zrušit všechny přímé přenosy a pořizovat jen záznamy, které pak sestříhá do magazínu.

Otakar Černý

šéfredaktor redakce sportu ČT

Já osobně bych je ukončil. Ale ČT je televize veřejné služby, a proto se bojím, že bychom o fotbal, který sám o sobě je krásný sport, ochudili slušné diváky, kteří se doma ze hry těší.

Myslím si, že vaše otázka by měla směřovat na vedení ČMFS a fotbalové kluby. Je to především jejich zodpovědnost, jejich ostuda! Jenže když to kluby slyší, hned se ohrazují a hází vinu na jiné. ČT v přímém přenosu derby, podle mně díky bystrým komentátorům, během utkání i po něm právě v duchu předchozích řádků na situaci reagovala. ČT bude o dalším postupu v podobných situacích jednat.

Vladislav Husák

Policie ČR

Domnívám se, že televizní záběry násilí a rasistických projevů ovlivňují celou širokou veřejnost včetně mládeže. Odvysílání těchto záběrů paradoxně způsobuje tzv. negativní reklamu nežádoucích jevů a chování, danou situaci umocňuje a ještě více tím vzněcuje emoce. Jsem přesvědčen o tom, že v případě takovýchto projevů by přerušení utkání a potažmo televizního přenosu mělo nastat. Neznamená to však vyloučení činnosti novinářů na místě samém a odepření jejich přístupu k informacím.

Kateřina Jacques

poslankyně (SZ)

Ano, zastavení TV přenosu je namístě, problém je však třeba řešit v jeho podstatě. Domnívám se, že je třeba motivovat fotbalové kluby k tomu, aby bezpečnostní situaci na stadionech řešily. Kluby musí být za bezpečnostní situaci plně zodpovědné. Jejich postoj k radikálním fanouškům není jednoznačný. Měly by se zpřísnit tresty za výtržnictví na stadionech, výtržníkům by měl být zakázán vstup na utkání, jako např. v Británii. A především vyžadujme od policistů, pokud – v souladu s novým návrhem obsaženým v reformě policie – budou k výtržnostem přivoláni, aby jim spíše jen nepřihlíželi, ale aby skutečně zasahovali.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 15/2008 pod titulkem Anketa: Měla by televize příště ukončovat přenosy fotbalových utkání, pokud na nich propuknou vlny násilí a rasistických projevů?