Často hledáte, jak…
Obálka vydání 14/2008
14/2008 • 28. 3. – 4. 4. 2008

2008/14

Kultura

Alois Nebel: Nedělní oběd

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Na temné straně

Jan Gregor

Chtěl jsem v Američanech probudit vztek, vyjádřil se o svém filmu Taxi na temnou stranu režisér Alex Gibney. Celovečerní dokument se sugestivně vyjadřuje k metodám zacházení s vězni v současné válce s terorem.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Pěkně vystrojený Nestroy

Jan Němec

Kdo dlouhodobě narušuje obraz poklidného Rakouska, jež si v Evropě nepřiznává viny ani zásluhy? Na to je jednoduchá odpověď: jsou to dramatikové.

Filmy, které svět nevidí

Tereza Brdečková

Každý rok vznikají na všech kontinentech stovky silných filmů vyprávějících o dnešním světě. Díky nim můžeme pochopit hluboké souvislosti, které média mnohdy semílají v banální klišé.

Ze všeho se dá vyfotit

Jan H. Vitvar

V Tokiu žijící fotografka Miyako Ishiuchi (1947) reflexi svých snímků ponechává zcela na divákovi. V Japonsku už to dělá léta, v Evropě právě teď: pražská Langhans Galerie jí uspořádala vůbec první retrospektivu na starém kontinentě.

Život je křáp

Magdaléna Platzová

Když japonští buddhisté slyší jméno zakladatele Šin buddhismu Šinrana, podvědomě prý zaujmou uctivý postoj a narovnají si límec. Při zaslechnutí jména Rennjo se jim naopak uvolní tvář, jako by do ní zavál jižní vítr.

Básně pro trpělivé čtenáře

Jiří Zizler

Bohumil Nuska (1932) je autor zásadně nepřizpůsobivý: ani vzdáleně se nikdy neohlíží na dobový politický diktát, čtenářskou poptávku či očekávání, naopak jde programově proti nim.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Povídky nové generace

Hana Ulmanová

Tohle si hned úvodem zaslouží být uvedeno na pravou míru: přebal knihy Magie pro začátečníky láká české čtenáře tvrzením, že její autorka Kelly Linková (1969) je nedávným objevem americké nezávislé literární scény.

Úplně jak ze života

Pavel Klusák

Jedna ze slavnějších písniček The Frames, kapely Glena Hansarda, se jmenuje Fake – Podvrh. Jako by v Hansardových písních bylo dlouhodobě uložené úsilí rozeznat to pravé od nepravého.