Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Měly by se děti starší 14 let samy rozhodovat, zda půjdou po rozvodu rodičů žít k otci, či k matce?

Dítě by při rozvodu rodičů mělo být určitě vyslyšeno a soud by měl k jeho názoru přihlížet. A ve čtrnácti letech už bývá většina dětí dostatečně zralá na to, aby měla jasný názor a byla schopna ho vyjádřit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Alena Páralová - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Alena Páralová - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Alena Páralová

poslankyně ODS

V každém případě by soudy měly brát v potaz názor dětí, už teď by to měly dělat, ale nemůžeme to udělat úplně absolutně. Takové dítě by pak mohlo být podrobeno vydírání ze strany rodičů a pak by se bálo u soudu projevit názor. Odpovědnost nechaná pouze na dítěti se mi zdá příliš zatěžující. Tato snaha napravovat často nešťastné výroky soudů by mohla vést k daleko problematičtějším situacím. Není to úplně triviální věc, musíme to prodiskutovat s odborníky, nevím, jak se k návrhu ODS postaví.

Lenka Pavlová

ředitelka Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí

Dítě by při rozvodu rodičů mělo být určitě vyslyšeno a soud by měl k jeho názoru přihlížet. A ve čtrnácti letech už bývá většina dětí dostatečně zralá na to, aby měla jasný názor a byla schopna ho vyjádřit. Ale hrozí tu několik rizik – pokud bude rozhodnutí pouze na něm, rodiče se ho budou snažit ovlivnit, koupit si ho. Navíc se na dítě přenáší odpovědnost a z toho by mohlo vzniknout trauma. Má rádo oba rodiče a teď se má mezi nimi rozhodnout? Odpovědnost za selhání rodičů, za jejich chování by neslo dítě. A to je nefér.

Tamara Cenková

dětská psycholožka

Návrh je pochopitelný, zvlášť po všech těch dětských kauzách. Pokud ale mezi rodiči nejsou vyloženě velké rozbroje, násilí a urážky, dítě touží po úplné rodině. Položením této otázky znamená dát mu rozhodnutí, kterého rodiče upřednostňuje, taková „Sofiina volba“ dětskýma očima. Jak může správně rozhodnout, když má rádo oba rodiče? Jednomu je nuceno ublížit. Něco jiného je, pokud bylo dítě svědkem násilí a osočování, ale i tady je situace zkreslená, protože dítě není u všech šarvátek, a tak opět není schopno rozhodnout, na čí straně je pravda.

Anna Čurdová

poslankyně ČSSD

České soudy velmi často neberou v potaz Úmluvu o právech dítěte, která říká, že by měl být při rozvodovém řízení brán zřetel na názor dítěte. Řada soudců to nerespektuje, s dětmi se nebaví, nezajímá je jejich názor, spoléhají se pouze na odborné posudky. Proč by dítě nemělo mít vliv? Navíc pokud už dosáhlo určitého věku a je schopno takové rozhodnutí učinit. Takové právo mají děti v Rakousku, ve Švédsku dokonce od dvanácti.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 14/2008 pod titulkem Anketa: Měly by se děti starší 14 let samy rozhodovat, zda půjdou po rozvodu rodičů žít k otci, či k matce?