Často hledáte, jak…
Obálka vydání 13/2008
13/2008 • 22.–29. 3. 2008

2008/13

Kultura

Alois Nebel: Schůze

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Reprezentativní průřez současnou tchajwanskou výtvarnou scénou. K vidění je Lee Mingweiova instalace interpretující Dvořákův Americký kvartet, video Tsui Kuang-yua vystavené na loňské přehlídce documenta

Sex a předsudky

Jan Gregor

Smutek z aktuální zprávy, že se v české distribuci neobjeví výborný film o Bobu Dylanovi I´m Not There, mohou fanoušci režiséra Todda Haynese zahnat tím, že si v televizi nenechají uniknout jeho předchozí snímek Daleko do nebe (2002).

Hudba

Pavel Klusák

Po období elektro-vamp se britská autorská zpěvačka proměnila v luční vílu. Album s ohlasy folku, Beatles či Beach Boys naštěstí není jen „hezké“, ale i surreálné a psychedelické. Dobrý soundtrack k nástupu jara.

Milan Knížák, dekonstruktér a destruktor

Pavel Klusák

Dá se předpokládat, že provokativní pověst Knížákovi nikterak nevadí, veřejná kritika jistě ano. V diskusích o kontroverzní pověsti šéfa Národní galerie se naštěstí pořád ještě daří oddělovat Knížáka-ředitele a Knížáka-tvůrce.

Drama o naftě, krvi a vítězích

Tereza Brdečková

Tady nejde jen o dva Oscary, Zlatý glóbus a desítky dalších cen. Se snímkem Až na krev k divákovi po dlouhé době přišel strhující film, na který se hrnou davy a zároveň mu salutuje výkvět světové kritiky.

Dost velká výzva

Jan H. Vitvar

Splněný sen. Takhle lakonicky označuje nakladatel Ladislav Horáček fakt, že se mu podařilo vydat největší knihu, jaká se dá na našem trhu koupit. Reprint publikace Josefa Váchala (1884–1969) Šumava umírající a romantická se v Česku oficiálně představí až 17. dubna.

Tajemství svatého psa

Martin Nodl

Jean-Claude Schmitt (1946) měl štěstí, které historika potká jen jednou za život. Na základě krátkých mravoučných pojednání dominikána Štěpána z Bourbonu ze 13. století se mu podařilo vypátrat příběh plný rituálů, pověrečných praktik a prastarých kultů, jež měly navrátit nemocným dětem ztracené zdraví a vyrvat je z moci ďábla. Popsal ho v knize Svatý chrt.

Absurdita, ale dobře cool

Jovanka Šotolová

„Bylo to hrozné. Bylo to hrozné. Bylo to tak hrozné, že si to nikdo nedokáže představit.“ Tak začíná první povídka z knihy Take five relativně ještě mladého, ale již proslaveného (dokonce i v Česku) belgického spisovatele Thomase Gunziga (1970).

Novinky

Respekt

Nad esejem renomovaného amerického sociologa Petera Bergera Náboženství a globální společnost se ve svých příspěvcích zamysleli přední čeští i zahraniční odborníci na otázky etiky, filozofie, sociologie, historie a náboženství. Mezi jinými Tomáš Halík, Ivan O. Štampach, Libor Prudký, Luboš Kropáček nebo Jan Sokol.

Mračna nevědomosti a pokrytectví

Jaroslav Formánek

Francouzský medievalista stál u vzniku proslulé školy Annales, která po válce formovala západoevropské historické myšlení. Do armády vstoupil dobrovolně těsně před vypuknutím bojů, stal se zpravodajským důstojníkem a byl očitým svědkem morální i fyzické neschopnosti Francouzů bránit se.

Objevy, objevy!

Magdaléna Platzová

Cena pojmenovaná po karlovarské minerálce nemá v Česku konkurenci. Nejenže jako jediná zahrnuje veškerou zdejší knižní produkci, ale podařilo se jí celkem úspěšně proniknout i do médií – večer, kdy se vyhlašují vítězové, již tradičně vysílá Česká televize. Absolutní vítěz dostane 200 tisíc korun.