Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Hudba

Po období elektro-vamp se britská autorská zpěvačka proměnila v luční vílu. Album s ohlasy folku, Beatles či Beach Boys naštěstí není jen „hezké“, ale i surreálné a psychedelické. Dobrý soundtrack k nástupu jara.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Archiv • Autor: Respekt
Autor fotografie: Archiv • Autor: Respekt

Goldfrapp:

Seventh Tree

Mute / EMI

Po období elektro-vamp se britská autorská zpěvačka proměnila v luční vílu. Album s ohlasy folku, Beatles či Beach Boys naštěstí není jen „hezké“, ale i surreálné a psychedelické. Dobrý soundtrack k nástupu jara.

Merta / Lewitová / tEóRia OtraSu:

Jánošík

Hevhetia

„Z bohaté pokladnice tradice krademe, abychom chudému dnešku dávali,“ říká Vladimír Merta o improvizované hudbě k němému filmu Jánošík (1921). Na disku je hudba i videofragmenty.

Ryoji Ikeda:

1000 fragments

Raster-Noton / Starcastic

Laserově přesný digitální minimalista jako by překládal do hudby vnitřní život v drátech, jimiž se valí informace. Matematický perfekcionista umí dát zaznít nejhlubším i nejvyšším slyšitelným zvukům, ale taky nekonečným tlachům z médií. Japonsky čisté a radikální.

Popol Vuh

Editions Mego

Návrat k německé skupině, která vytvářela hudbu pro filmy Wernera Herzoga (Aguirre, hněv Boží; Zelená kobra). Remixové interpretace vytvořili elektronikové Haswell & Hecker a Mika Vainio (Pan Sonic).

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].