Často hledáte, jak…
Obálka vydání 12/2008
12/2008 • 15.–22. 3. 2008

2008/12

Kultura

Alois Nebel: Velikonoce

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks: Alois Nebel

Led v srdcích a na ulicích

Jan Gregor

Dánský režisér Thomas Vinterberg rozhodně dokáže své fanoušky překvapit. Mladý autor zazářil na světové filmové scéně jako kometa v roce 1998 svým filmem Rodinná oslava.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Nezávazně osvětlená Expozice

Pavel Klusák

Na meziprostor mezi popem a klasickou kompoziční tvorbou byl zaměřený jednadvacátý ročník brněnského festivalu Expozice Nové hudby. Zkraje března ho zčásti hostil rockový klub: nedělo se tak populisticky, ale z logiky věci. Hudba z meziprostoru je solidním vystižením čehosi, v čem žijeme.

Nejkrásnější film o sebevraždě

Jan Gregor

Tenhle film neměl být krásný, tak jako neměla být krásná hudba Joy Division. Ale svým způsobem je.
Kdo má rád tvorbu fotografa a režiséra videoklipů Antona Corbijna, bude se při sledování jeho filmového debutu Control cítit jako doma.

Dost nezvyklá návštěva

Jan H. Vitvar

Když člověk prochází kolem portrétů těch podivných tvorů vystavených v olomoucké Galerii Caesar, do síně doléhá z kuchyně sousední restaurace monotónní cinkání talířů a příborů. Při pohledu na znepokojivá díla Renáty Drábkové (1969) je to uklidňující zvuk: dokazuje, že se návštěvník ještě stále pohybuje v dobře známém světě.

Je mi z toho nevolno

Vojtěch Varyš

Václav Bělohradský (1944) říká, že by svou nejnovější knihu nejraději nazval Společnost šouflu. Slovo „šoufl“ totiž vystihuje jeho pocit mnohem lépe než spisovné „nevolnost“. Bohužel ale „šoufl“ není podstatným jménem a v příslušné vazbě ho nelze použít, aniž by název ztratil na estetičnosti.

Průvodce bezejmennou apokalypsou

Ladislav Nagy

Někteří lidé současnou Ameriku popisují jako zemi se špatnou náladou, vzdálenou sebejistému očekávání lepších a radostnějších zítřků. Cesta, poslední román Cormaca McCarthyho, autora předlohy Oscary ověnčeného filmu Tahle země není pro starý, se k jejich hlasu přidává.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Přičinlivost se vyplácí

Viktor Šlajchrt

V dějinách novodobé české kultury si meziválečná avantgarda v čele s Devětsilem zajistila nanejvýš úctyhodné místo.

Hustí Nizozemci

Karolína Vránková

Lipno sice není Riviéra, ale je tu lacino. A tak se nizozemský developer Landal Green Parks rozhodl postavit jachtařský přístav právě tady.

Česko

Vítejte!

Benjamin Bebee

Americké a české podpisy pod memorandum o cestovních vízech mi stojí za komentář. Mirek Topolánek se po boku svých amerických kolegů na chvíli ocitl v záři reflektorů a dlouholetý problém se zdá být vyřešen.

Zekova chyba

Kateřina Čopjaková

Zeko kvůli nedávno schválenému zákonu proti sprejerům putoval na půl roku za mříže. Stal se tak prvním členem ostravské komunity sprejerů, který za svou touhu značkovat své město zaplatí vězením.

Máte na to měsíc

Martin Jazairi

Ten hlavolam Martinu Pecinovi nelze závidět. Šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) má rozhodnout, zda má vítěz soutěže na novou budovu české Národní knihovny Jan Kaplický právo získat zakázku na stavební projekt.

Čeští boháči na tajném DVD

Jaroslav Spurný

Jaké poselství by se k nám dostalo, kdyby ministr financí Miroslav Kalousek opustil své etické zásady a požádal německé úřady o informace na počítačovém disku obsahujícím jména čtyř a půl tisíce klientů lichtenštejnské banky LGT, do níž si majetní lidé z celého světa ulívali nezdaněné peníze?

Hlavně zdraví

Ondřej Kundra

Po měsíční pracovní neschopnosti se do světa zdejší vysoké politiky vrátila Olga Zubová. Poslankyně zelených, kterou celostátně proslavila neúčast na volbě hlavy státu a následné pojmenování „kráva“, kterým ji v soukromém e-mailu obdařil předseda její strany Martin Bursík.

Jak zbohatnout z eurofondů

Silvie Lauder

„Dobrou znalost“ o tom, kde a jak hledat svůj kousek z miliardového koláče evropských fondů, má podle vládního průzkumu jen každý desátý zdejší občan.