0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře22. 3. 20085 minut

Jak spasit armádu

Když Česko dostalo v Madridu pozvánku do NATO, bylo v pražských hospodách veselo.

Příčiny našeho neúspěchu jsou především domácí.Když Česko dostalo v Madridu pozvánku do NATO, bylo v pražských hospodách veselo. Souhlas všech českých demokratických stran se vstupem do Aliance byl také posledním projevem politického konsenzu v duchu polistopadových tradic. Před deseti lety začalo naše faktické začleňování a v roce 1999 pak plné členství. Vzápětí přišly zkoušky charakteru: bombardování Jugoslávie, mise v Kosovu, další rozšíření NATO na summitu v Praze, válka v Iráku, mise v Afghánistánu.

Jaká je bilance této pomyslné dekády? Naše členství v NATO je příběhem úspěchu, zejména vzhledem k tehdejším pochybnostem evropských spojenců, hrozbám ruských generálů, váhající veřejnosti a vládě, která se bála jejího mínění. Výročí si však připomínáme také v době, kdy se vyšetřuje špinavý finanční skandál na generálním štábu, vrcholí trapas s nákupem luxusních obrněných transportérů, rozpadá se politická scéna pod sebezničující debatou o americkém radaru.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Na armádu je NATO krátké

Je to možná paradox, ale česká společnost přijala myšlenku kolektivní atlantické obrany lépe než samotná česká armáda. Společnost je schopna unést naši účast v bojových operacích, uvědomuje si, že struktura NATO vtahuje do kolektivní obrany nejen pacifistické Němce a poněkud zpohodlnělé Evropany, ale zejména svéhlavé válečnické Američany. Díky tomu nás udržuje také v bezpečném odstupu od opět už imperiálního Ruska a to je také…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc