Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Novinky

Nad esejem renomovaného amerického sociologa Petera Bergera Náboženství a globální společnost se ve svých příspěvcích zamysleli přední čeští i zahraniční odborníci na otázky etiky, filozofie, sociologie, historie a náboženství. Mezi jinými Tomáš Halík, Ivan O. Štampach, Libor Prudký, Luboš Kropáček nebo Jan Sokol.

Milada Horynová: Černobílá stěna

Pulchra, 76 stran

Pečlivě sestavenou sbírkou básní napsaných v letech 1972–2005 se českému čtenáři představuje dosud nepříliš známá autorka i nově vzniklé nakladatelství Pulchra. Krátké strohé verše, mnohdy až mrazivě přesného obsahu, ukazují na od vášní oproštěné hledání výrazu, schopnost podstatného sdělení formou naléhavého minimalismu. „Uštkne chvíle a zas se zpátky svine, svým podvázaným časem beztak nenadále hyneš, cizím zaměstnaný jako kat.“

Anker Larsen: Člověk v blázinci

Přeložila Marie Pavlová, Avatar, 347 stran

Olsenova složitá cesta do středu věčnosti anebo Hledání malé, smějící se radosti – i tak by se mohl jmenovat román dánského prozaika, dramaturga a herce Ankera Larsena (1874–1957), který se proslavil hlavně duchovně zaměřeným románem-freskou Kámen mudrců. Román zaznamenávající pestré peripetie duchovního hledání, které skončí dobrovolnou internací v blázinci, se v něčem podobá Kouzelnému vrchu Thomase Manna. Nejsme tu však vázáni na jedno dějiště: talentovaný malíř, který se „špatně“ ožení a skončí jako námezdní mazal, se stane úspěšným cirkusovým klaunem a cestuje po světě. Přitom se setkává s různými postavami, od nichž se vždy něco naučí. Jeho průvodci jej zásadním způsobem posunují vpřed a proměňují jeho nazírání světa. Cílem cesty je kruh a zároveň bod. Věčnost v přítomnosti. Sluneční skvrna. Osvícení.

Roald Dahl: Danny, mistr světa

Přeložil Jaroslav Kořán, Knižní klub, 226 stran

Dobrodružství Dannyho, který od čtyř měsíců žije sám s tátou v maringotce za benzinovou stanicí, pomáhá mu opravovat auta a taky chodit do lesa pytlačit, končí takovouto zprávou: „Dětem, které si přečetly tuhle knížku. Až vyrostete a budete mít svoje vlastní děti, nezapomeňte, prosím, na jednu důležitou věc: se suchopárnými rodiči není žádná legrace. Dítě potřebuje a zaslouží si rodiče, kteří mají JISKRU!“ Vtipná a výborně přeložená kniha je určená čtenářům od osmi let.

Náboženství v globální občanské společnosti

Editoři: Jiří Hanuš, Jan Vybíral, Centrum pro studium demokracie a kultury, 175 stran

Nad esejem renomovaného amerického sociologa Petera Bergera Náboženství a globální společnost se ve svých příspěvcích zamysleli přední čeští i zahraniční odborníci na otázky etiky, filozofie, sociologie, historie a náboženství. Mezi jinými Tomáš Halík, Ivan O. Štampach, Libor Prudký, Luboš Kropáček nebo Jan Sokol.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].