Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jak dostat Pitra do tepláků

Dvě důležité zprávy minulého týdne: Městský soud v Praze osvobodil sedm manažerů IPB, nedopustili se prý podvodného jednání s navýšením základního kapitálu.

Dvě důležité zprávy minulého týdne: Městský soud v Praze osvobodil sedm manažerů IPB, nedopustili se prý podvodného jednání s navýšením základního kapitálu. A bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny projedná návrh ministerstva vnitra na reformu policie. Tyto dvě informace spolu souvisejí podstatně více, než se na první pohled zdá.

Říci si, tu je východisko

Podobných rozsudků, kdy jsou osvobozeni lidé podezřelí z významných zločinů – pokud se takoví lidé vůbec před soud dostanou –, slýcháme v poslední době až příliš. Třeba že manažerka obchodního řetězce Tesco chycená policií při přebírání úplatku byla soudem osvobozena. Starosta města podezřelý ze zpronevěry peněz soudem osvobozen. A mnoho dalších.

Samozřejmě každého napadne otázka: Jak je to možné? Šikanovala policie nevinné lidi, jak naznačovala před časem nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká? Nebo je policie tak neschopná, že nedokáže sehnat dostatek důkazů na usvědčení skutečných grázlů? Je tu pochopitelně ještě možnost, že soudy jsou tak špatné nebo úplatné, že hatí skvělou práci policistů. V praxi platí samozřejmě každá z těchto možností, v některých kauzách dokonce všechny tři najednou.

Jenže ono to může být úplně jinak. Není totiž dost informací a důkazů, abychom ta tvrzení opravdu obhájili. Ale je jich i málo na to, abychom je vyvrátili. Když k výše zmíněnému názoru dojdeme při nezávazné řeči v kavárně, nic se nestane.

Problém je, když informace a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].