Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Lassi se vrací

Mléčné nápoje jsou nutná součást zdravé stravy – to není zrovna překvapivá poučka. Zvláštní je, že Češi si ji vzali k srdci hlavně v poslední době.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Kozí, kraví, kobylí... - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Kozí, kraví, kobylí... - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Mléčné nápoje jsou nutná součást zdravé stravy – to není zrovna překvapivá poučka. Zvláštní je, že Češi si ji vzali k srdci hlavně v poslední době. Vrhli se především na mléko zakysané. „Například odbyt kefíru se loni meziročně zvýšil o 22 % a jogurtového mléka se v roce 2007 prodalo téměř dvaapůlkrát více než před pěti lety,“ potvrzuje Silvie Karlíková ze společnosti GfK, která monitoruje české nákupy.

Zakysané mléko doznává dokonce extravagantních vylepšení: tak třeba značka Hollandia nedávno přinesla na trh jogurtový nápoj s příchutí granátového jablka či zeleného čaje s limetkou. Počátkem letošního roku se k tradičním zákysům a kefírům přidal i starý známý z indických, pákistánských a thajských restaurací – jogurtový nápoj lassi. V biopotravinové řadě BioBio jej uvedl na trh diskontní řetězec Plus. Prodává ho v plně recyklovatelném balení (plastový kelímek obalený snímatelným papírem) a za 25 korun, což v porovnání s cenami ostatních ekovýrobků není zase tak moc. V hustém, mírně nakyslém nápoji sice není příliš cítit ona špetka soli, která do něj patří už od doby, kdy ji tam před třemi tisíci lety přidávali védští kněží v Paňdžábu, ale zato je k dostání hned ve třech příchutích: mangové, banánovo-maracujové či ananasovo-kokosové. Zvláště první varianta chutná jako indický originál, druhé dvě jsou víc přislazené podle evropských chutí.

V bioobchodech se objevilo dokonce také kozí lassi a je zřejmě jen otázkou času, kdy se západní svět bažící po exotických potravinách slibujících věčné zdraví vrhne na další prazvláštní podoby mléka. Můžeme se těšit třeba na kumys, mírně alkoholický kvašený nápoj z kobylího mléka oblíbený ve středoasijských stepích. Nebo na mongolský suutei tsai (sute caj), teplý zelený čaj s mlékem libovolného zvířete obohacený solí a lžičkou žluklého másla, pokud možno pocházejícího od volně, a tudíž ekologicky se pasoucích jaků.

Autorka je spolupracovnicí Respektu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].