Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Doporučil(a) byste svému dítěti, aby se šlo vyučit do učiliště?

Anketa.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Walter Bartoš - Autor: PS ČR • Autor: Respekt
Fotografie: Walter Bartoš - Autor: PS ČR • Autor: Respekt

WALTER BARTOŠ

poslanec ODS

Jeden syn právě dokončuje ZŠ, a protože je manuálně zručný, určitě mu řemeslo doporučím. Druhý syn dokončuje dopravní fakultu v Pardubicích a tomu také říkám, že by nebylo nic divného, kdyby si k vysokoškolskému diplomu udělal učňovský list. Mně jde hlavně o to, aby se zbořila ghetta učilišť a stala se lépe průchodná a navazovala na další vzdělávání. Já sám jsem nešel na učiliště, protože na to nejsem dost zdatný, jsem spíš humanitně založený člověk.

MIROSLAVA NĚMCOVÁ

poslankyně ODS

Chtěla bych pro své děti, co by pro ně bylo nejvhodnější. Kdyby byly manuálně zručné, řemeslo bych jim doporučila. Tvrdit, že odborné řemeslníky nepotřebujeme a že bychom všichni měli dosahovat vysokého vzdělání, je sociální inženýrství. Kvalifikovaný řemeslník je stejně potřebný a důležitý jako kvalifikovaný úředník.

MAREK BENDA

poslanec ODS

Asi každý rodič by své děti chtěl vidět ještě lépe než sebe sama a naopak do nich promítnout své nedosažené cíle. Protože o sobě vím, že nejsem příliš manuálně zručný a už vůbec nejsem umělecky nadaný, tak by se mi líbilo, kdyby se nějaké moje dítě vydalo tímto směrem. Obecně ale k vaší otázce – cílem ODS ve školské politice je maximální průchodnost a pružnost systému. Už nebudeme žít ve světě jednoho povolání na celý život. Je třeba, aby si bylo možné v průběhu života udělat řemeslný kurz nebo si naopak dodělat vysokou školu. A z tohoto hlediska je dobré, aby se každý mohl naučit to umění, které bude zrovna na trhu zapotřebí.

EVA DUNDÁČKOVÁ

poslankyně ODS

Oba synové mého partnera startovali svou životní dráhu přes odborné učiliště a pokračují na vyšším stupni. Můj mladší syn by se rád vyučil uměleckým truhlářem. Řemeslná zručnost je dar, který stojí za to rozvíjet spolu s logickým myšlením a sociálními dovednostmi.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 19/2008 pod titulkem Anketa: Doporučil(a) byste svému dítěti, aby se šlo vyučit do učiliště?