Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Novinky

Knižní novinky

ERIC CLAPTON: AUTOBIOGRAFIE

Přeložil Jiří Zbořil, Nakladatelství Lidové noviny, 294 stran

„Už když mi bylo tak šest sedm let, občas jsem měl pocit, jako bych byl něčím zvláštní. Možná to bylo tím, že o mně lidé mluvili, jako bych vůbec nebyl v místnosti. Žili jsme v maličkém domku uprostřed Ripley, v hrabství Surrey. Domek koukal přímo na náves a byl součástí chudobince.“ Tak začíná vyprávění o životě bluesové a rockové legendy Erika Claptona (1945). Klíčová část se odehrává v 60. letech, kdy na scénu nastupují Beatles a Rolling Stones a sám Clapton se dostává do vleku událostí spjatých s životním stylem hippies a svobodomyslné mládeže. V desetiletích, která následovala, líčí hudebník své pobyty v léčebnách, proces odvykání závislostem. Je vlastně s podivem, že to všechno přežil a ještě je o tom schopen podat svědectví – syrově, bez příkras. A co je happy endem jeho života? Zakotvení v „normálním“ světě, rodina, dcery a při tom všem – nezmenšená sláva na hudebním nebi.

JANA ŠTROBLOVÁ: LAMENT

Akropolis, 61 stran

„Je na čase vstát znovu z popela,“ píše Štroblová (1936) v jedné ze svých posledních básní. Její lamentování nad betonovým světem a dobou, kdy se stále něco děje, ale není žádný děj, se nese v klasickém duchu lyriky – s klasickými rekvizitami. Poezie je zde aspirací na krásu. „Snad i třas osiky je neklid: nebýt tvá být tvá/ Pokorně skloněná u řeky nablízku/ Myslívá na vzdálenou bytost/ Bytost moře co zas plýtvá/ Až po ní zůstává drť z lastur na písku.“

JOHN CHINNERY: POKLADY ČÍNY. DĚDICTVÍ TISÍCILETÉ KULTURY

Přeložil Dušan Zbavitel, Knižní klub, 220 stran

Kniha vedoucího katedry sinologie na univerzitě v Edinburghu, který v Číně trávil dlouhá období od 50. let až do dneška, a překladatele mnoha publikací o moderní čínské literatuře a divadle a také dopisů Mao Ce-tunga je bohatě vybavena fotografiemi a seznamuje nás s nejkrásnějšími kulturními poklady čínské civilizace i s jejími dějinami.

HEMY A MARLEN V PAŘÍŽI

Listen, 137 stran

Do nového svazku povídek na zadané téma, které už několik let vydává nakladatelství Listen, přispělo opět několik osvědčených povídkářů: Šabach, Urban, Kratochvil, Dutka. Svými povídkami se připojil zatím nepříliš proslulý Pavel Brycz a tentokrát dokonce i nakladatel Boris Dočekal. Jednotící téma šesti textů zůstalo utajeno, Paříž v názvu spíš funguje jako marketingový trik. Vyprávění se točí kolem vztahů, sexu – ale tak je to vždycky. Jako čtení k vodě kniha ujde. A vejde se do kapsy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].