Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Lobbing se rozjíždí do monstrózních rozměrů

Lobbisté už to v parlamentu tak nějak šikovně obhospodařují. Nechci být konkrétní a jít do detailů, ale některým poslancům se může neregulovaný lobbing hodit. Takže jsou k mému návrhu zatím spíš vlažní a nikdo mi tak nějak nechce podat pomocnou ruku.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Se mnou přijde zákon. - Autor: ISIFA • Autor: Respekt
Fotografie: Se mnou přijde zákon. - Autor: ISIFA • Autor: Respekt

Po aféře, kdy lobbisté u vlády neprůhledným způsobem prosadili prodloužení stravenek, jste oznámila, že co nejdřív předložíte zákon, který by do jejich práce vnesl transparentnost a jasná pravidla. Ta slova jste pronesla v lednu, teď je květen a zákon stále není. Na čem se zadrhl?

To není na to, aby to vyráběl jedinec sám na koleni. Chvíli zabralo najít v ČSSD shodu. Rozjet akci, aby se takový zákon vyrobil, je obtížné. Já nepracuji v parlamentu, nevidím se s poslanci, takže trvalo, než jsme se k tomu společně sešli. Ale už jsme pokročili. Teď v květnu se tímto problémem bude zabývat větší pracovní skupina. Ta k tomu dá doporučení. Pak se vyjádří právní komise ČSSD. To vše bude nějakou dobu trvat. Jsme teď ve stadiu, kdy mobilizujeme všechny síly. Není kam spěchat, hlavní je, aby byl zákon dobře připravený.

Nedávno jste novinářům říkala, že máte problém prosadit tento zákon ve vlastní straně, že necítíte podporu svých kolegů. Co konkrétně jste tím měla na mysli?

Určitě je to i tak. Cítím od kolegů jakoby takovou apatii a nedůvěru k tomu zákonu. Víte, oni ti lobbisté už to v parlamentu tak nějak šikovně obhospodařují. Nechci být konkrétní a jít do detailů, ale některým poslancům se může neregulovaný lobbing hodit. Takže jsou k mému návrhu zatím spíš vlažní a nikdo mi tak nějak nechce podat pomocnou ruku.

Jak vám tu svoji vlažnost vysvětlují?

Ptala jsem se, ale oni na to konkrétně neodpovídají. Říkají takové ty obecné formulace, z nichž cítíte, že se jim do toho moc nechce. Jako že je to potřeba důkladně promyslet, prodebatovat a tak podobně.

Cítíte podporu u předsedy strany Jiřího Paroubka?

S ním jsem o tom mluvila v obecné rovině. Dal zákonu zelenou a víc se o to nestará. Hodně se zajímá šéf našeho poslaneckého klubu Michal Hašek. Ten je mi oporou.

Proč je vlastně potřeba lobbing regulovat?

Protože se tu rozjíždí do monstrózních rozměrů. Viděli jsme to při volbě prezidenta republiky. Jak tam různí lobbisté řádili, jak tam bez jakékoliv kontroly a přehledu běhali, zastrašovali. To byly strašlivé okamžiky.

To jsou silná slova, můžete být konkrétnější?

Těžko vám to zkonkretizuji. To po mně chcete nemožné. Prostě cítím, že to problém je a že je s ním potřeba něco udělat.

Jak si vlastně regulaci lobbistů představujete?

Je potřeba se ptát, jak to zregulovali jinde. Myslím, že tím začneme, nějakou srovnávací analýzou. Z ní nám vyjdou konkrétní představy a návrhy.

Po třech měsících ještě žádnou analýzu nemáte?

Abych pravdu řekla, to nemám.

Proč je tak těžké tyto informace získat? Třeba na stránkách amerického Senátu, který má s regulací lobbingu dlouholetou zkušenost, jich visí řada.

Je to pracné. Musela bych se tomu skutečně věnovat, vzít si na to dovolenou a to člověk nestíhá. Nemůžu se tím zabývat naplno. Mám své občanské povolání, které mě vytěžuje. Strana mi teď ale nabízí pomoc, takže se vše zrychlí.

V Americe zákon lobbistům nařizuje, aby každý půlrok vyplňovali veřejně dostupné přiznání, jaké zákony lobbovali, které úřady a politiky kvůli tomu kontaktovali, koho zastupují, jaké konkrétní zájmy hájí a jaký je jejich příjem. Bude to samé obsahovat i váš zákon?

Mělo by tam být definováno, kdo je lobbista. Chceme tam dát také povinnou registraci. Všechny další věci promýšlíme. Já osobně s nimi souhlasím.

Jak přesně by registrace lobbistů měla vypadat? Kde by se měli registrovat? A co by bylo s těmi, co by se neregistrovali?

O tom se ještě musíme dohodnout. Teď začínáme, tak vám těžko řeknu, jak bude vše vypadat.

Ve zdejším parlamentu se lobbisté volně pohybují po kuloárech. Nikdo neví, s kým a o čem jednají. Například jeden z vašich poslanců Ladislav Skopal před časem strávil podle policejního zjištění s jedním z nich – Jackem Spyrou – ve sněmovně celou noc (v té době se rozhodovalo o privatizaci Unipetrolu a Spyra v té věci výrazně lobboval). Když jsme nedávno sněmovnu o podobná data žádali, kancléř nám je odmítl vydat a sami poslanci o tom z logických důvodů mluvit nechtějí. Co uděláte pro to, aby veřejnost tyhle informace dostala?

To vám teď neřeknu, to chcete po mně už konkréta a docela detailní. My zatím nemáme ani ten hlavní obrys zákona. Pokud jde o mě, já bych tyhle údaje vítala. O tom, jak to přesně upravit, aby byly k dispozici, teprve budeme diskutovat.

Kdy by měl být zákon hotový a předložený ke schválení?

Dali jsme si termín do konce roku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 20/2008 pod titulkem Lobbing se rozjíždí do monstrózních rozměrů