Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Cyklistou

I přes pocit jisté marginálnosti celé akce budu rád šlapat dál.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Jen matně si pamatuji na své první dětské kolo a už vůbec ne, kdo mě na něm naučil jezdit. Ale jsou věci, které se nezapomínají, a když jsem si nedávno koupil kolo, konstatoval jsem, že na něm i po 30 letech umím jezdit. První úkol bylo zjistit, zda moje volba silničního kola nebyla příliš riskantní a zda nebudu potřebovat nutně přílbu, a to nejen kvůli zákonu.

Život cyklisty je dost nebezpečné dobrodružství, protože takzvaná síť cyklostezek není tak docela sítí a často se jezdí spolu s auty, respektive vedle nich. Dnes, po několika týdnech zkušeností, bych rozdělil řidiče do tří skupin: ti, kteří si uvědomují mou zranitelnost a respektují mě; ti, kteří mě respektují proto, že jim nic jiného nezbývá, a ti ostatní (naštěstí menší, ale poněkud velmi viditelná skupina řidičů neboli potencionálních vrahů). Do této skupiny bych zařadil neslušné taxikáře, řidiče avií s náklady suti a paradoxně i ty, kteří, předpokládám, byli nedávno také cyklisté. Mám na mysli mladé řidiče v nově zakoupených a tuningově opravených starých vracích z pražských bazarů. Pro tu poslední skupinu vandalů za volantem jsme my cyklisté něco jako pouliční pohybující se mobiliář, do kterého lze klidně vrazit.

Stav cyklostezek je žalostně špatný a možná je máme jen proto, aby se v Bruselu neřeklo. Jako na zavolanou přišla příležitost zúčastnit se jarní cyklojízdy, jejímž cílem je, aby se cyklisté dočkali svých pruhů i v Praze. To, že magistrát tuto věc ignoruje, je spíš výsledek životosprávy a pojetí zdraví knedlíkových zastupitelů.

Minulou cyklojízdu jsem uvítal z pozice pěšáka, protože mít nábřeží od Karlova mostu až k Národnímu divadlu jako pěší zónu, kde by se dalo tancovat, procházet se a něco popíjet, byl příjemný zážitek. Letošní cyklojízdu jsem absolvoval se synem. Trasa byla nenáročná a šlapání s lidmi stejného smýšlení bylo fajn. Bohužel jsem měl pocit, že trasa byla povolena tak, aby co nejméně narušovala provoz aut ve městě. Bezdětní pořadatelé připravili v cíli zábavu (čtěte dýdžejové, pivo a klobásy), která uspokojí jen užší věkovou skupinu. Děti a starší lidé to hned otočili a jeli zpátky. Třešničkou na dortu byl neopakovatelný zážitek při jízdě zpět po údajně málo známé cyklostezce A2 vedoucí kolem řeky do centra. Tato trasa nabízí filmovou scenerii připomínající válečný film nebo rozbombardovaný Kábul. I přes pocit jisté marginálnosti celé akce budu rád šlapat dál.

Autor je chilský spisovatel, žije a podniká v Praze.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].