Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Krátce

Krátce-přehled o dění v uplynulém týdnu

Hillary Clintonová přesto po poradách se svými poradci prohlásila, že v souboji hodlá pokračovat. Oba kandidáti se ještě mohou utkat v šesti kolech, ve všech je však již počet rozdělovaných hlasů nevýznamný.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Více přihlášek na střední školy - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Více přihlášek na střední školy - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Více přihlášek na střední školy

Hned tři přihlášky na střední školy si od příštího roku zřejmě budou moci podat žáci devátých tříd. Sněmovnou totiž prošel návrh, který trojnásobně zvyšuje počet podaných žádostí v prvním kole s tím, že se žák pro konkrétní školu rozhodne až na základě výsledků přijímacích zkoušek.

Možnost jediné přihlášky existovala v zákoně od roku 2004 a podle kritiků omezovala právo dětí na vzdělání a neodůvodněně usnadňovala život středním školám, které měly méně papírování spojeného s přijímacími zkouškami. Nyní schválený návrh, který musí ještě potvrdit Senát, je kompromisem mezi dvěma přihláškami prosazovanými ministrem Ondřejem Liškou a neomezeným počtem původně navrhovaným poslanci ze školského výboru sněmovny.

Stát odpustil nemocnicím dluh

Ačkoliv Tomáš Julínek po svém nástupu na ministerstvo zdravotnictví tvrdil, že nebude oddlužovat fakultní nemocnice, odpustil teď stát po ministrově intervenci dluhy Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a Fakultní nemocnici v Motole.

Oba ústavy si peníze půjčily od státu v 90. letech, když se dostaly do finančních obtíží – dohromady dlužily miliardu. Julínek ale na konci minulého roku přesvědčil ministra financí Kalouska, aby se stát svých nároků na peníze vzdal. Jak řekl Hospodářským novinám Julínkův náměstek Marek Šnajdr, celá akce se uskutečnila kvůli plánu ministerstva zdravotnictví vytvořit z fakultních nemocnic akciové společnosti. „Chceme, aby byly nemocnice před transformací na akciové společnosti bez dluhů,“ uvedl Šnajdr.

Česká dálnice v Českém středohoří

Kontroverzní stavbu dálnice D 8 přes chráněnou krajinnou oblast v Českém středohoří potkaly další komplikace. Městský soud v Praze vydal předběžné opatření, na jehož základě musí stát zastavit hloubení jednoho z klíčových tunelů. Soud chce projednat žalobu organizace Děti Země, podle níž nemá tunel platné stavební povolení.

Ve hře jsou přitom stejné argumenty, se kterými organizace před několika týdny uspěla u Nejvyššího správního soudu v Brně. Ten uznal celkem šest ze sedmi námitek ekologů. Státu podle nich při schvalování dálnice D 8 chyběla nejen potřebná povolení, ale i opora stavby v územním plánu. „Dostavbě dálnice to ve finále zřejmě nezabrání, je to ale důležitý precedent do budoucna,“ říká předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Přímo v Českém středohoří se přesto práce nezastavily. Ředitelství silnic a dálnic ČR médiím obratem vzkázalo, že „vše pokračuje podle harmonogramu“. Žalobu proti stavebnímu povolení podle ŘSD podalo ekologické hnutí na ministerstvo dopravy, a proto ředitelství čeká na pokyn úřadu ministra Aleše Řebíčka. Ten zatím na soudní verdikt nereagoval a dálnice se tak prakticky stává černou stavbou.

Dálnici D 8 přitom provází kontroverzní postup státu od samého počátku. Před šetrnějším scénářem, který by České středohoří podehnal jediným dlouhým tunelem, dostalo před lety přednost lacinější řešení po povrchu. Jak ale vyšlo na přelomu roku najevo, skutečná cena „levné varianty“ nakonec převýší kdysi „drahou“ ekologičtější cestu o několik miliard.

Hillary nad propastí

Americká demokratická kandidátka Hillary Clintonová se po velmi těsném vítězství v Indianě a jednoznačné porážce v Severní Karolíně ocitla pod silným tlakem, aby odstoupila ze souboje s Barackem Obamou o stranickou nominaci do prezidentských voleb. Jednotlivá elektronická média začala bezprostředně po vyhlášení výsledků v dosud nevídané shodě tvrdit, že dlouhý souboj obou kandidátů je v podstatě u konce. Také tištěná média analyzovala minimální teoretické šance Hillary Clintonové na zisk nominace a upozorňovala na finanční potíže bývalé favoritky, která už musela své kampani půjčit vlastních jedenáct milionů dolarů. Média také varovala před škodami, které může pokračování souboje demokratům napáchat před podzimním prezidentským kláním s republikánským kandidátem Johnem McCainem.

Několik dalších superdelegátů oznámilo, že své hlasy odevzdají Baracku Obamovi. Při narychlo svolaném mítinku, jenž měl ukázat odhodlání Clintonové pokračovat v kampani, publikum na demokratickou kandidátku pískalo.

Clintonová už nemá žádnou šanci získat dost hlasů k tomu, aby předstihla svého rivala, a to ani po případném započítání výsledků z Floridy a Michiganu, kde bylo hlasování pro porušení pravidel anulováno. Výsledek v její prospěch tak mohou zvrátit pouze superdelegáti, kteří by museli popřít Obamovo vedení jak v počtu volitelů, tak v počtu získaných států i hlasů celkově.

Hillary Clintonová přesto po poradách se svými poradci prohlásila, že v souboji hodlá pokračovat. Oba kandidáti se ještě mohou utkat v šesti kolech, ve všech je však již počet rozdělovaných hlasů nevýznamný.

Respekt

Lékaři z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze otevřeli na Václavském náměstí speciální stan, kde zájemcům zdarma vyšetřovali pigmentová znaménka. Akce se konala v rámci tradičních jarních „protimelanomových“ aktivit pořádaných po celé Evropě už podruhé. Lékaři během ní prohlédli 1267 lidí, z toho 155 dětí a odhalili 15 zhoubných melanomů a 39 dalších, méně nebezpečných nádorů.

Despekt

Ministr kultury Václav Jehlička oslyšel výzvu výtvarníků a teoretiků Čas na změnu vypsat mezinárodní konkurz na nového ředitele Národní galerie. Tím je už devět let Milan Knížák, kterého do funkce jmenoval ministr kultury Pavel Dostál. „Není možné, aby tuto instituci vedl člověk tak dlouho. I když je inteligentní, je bez zpětné vazby,“ prohlásil signatář výzvy a výtvarník Tomáš Císařovský.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 20/2008 pod titulkem Krátce-přehled o dění v uplynulém týdnu