Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Bravurní obhajoba pošetilosti

Do Hradce Králové vtrhlo opravdu soudobé divadlo. Při představení Já, Don Quijote de la Mancha, které mělo minulý týden svou světovou premiéru, jsme svědky náročné práce s textem, tělem, prostorem, světlem a zvukem. Hru napsal José Manuel Cano Lopez (1956), francouzský režisér, dramatik a scénograf španělského původu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Starý svět je v troskách – a nový se ještě nevyloupl z chaosu. - Autor: Bohdan Holomíček • Autor: Respekt
Fotografie: Starý svět je v troskách – a nový se ještě nevyloupl z chaosu. - Autor: Bohdan Holomíček • Autor: Respekt

Do Hradce Králové vtrhlo opravdu soudobé divadlo. Při představení Já, Don Quijote de la Mancha, které mělo minulý týden svou světovou premiéru, jsme svědky náročné práce s textem, tělem, prostorem, světlem a zvukem. Hru napsal José Manuel Cano Lopez (1956), francouzský režisér, dramatik a scénograf španělského původu. Ve Francii má vlastní divadelní společnost, která sídlí na zámku Plessis-La Riche na Loiře. Pro české divadlo se nadchl už před lety a v dramaturgyni a překladatelce Klicperova divadla Lucii Němečkové našel blízkou spolupracovnici a spojnici mezi Francií a Českem.

Don Quijote je jeho první zkušeností s českým souborem a tvrdí, že byla výborná. Je to ostatně vidět: herci i režisér během představení využívají všech dostupných výrazových prostředků.

Mlhy nad mořskou plání

Děj hry se odehrává v roce 1934 a zároveň i dnes. Stejně jako lidé mezi světovými válkami totiž můžeme mít pocit, že se pohybujeme ve vzduchoprázdnu: starý svět leží v troskách a nový se ještě nevyloupl z chaosu. Cano Lopezův text je volně založen na lodním deníku Thomase Manna, který si vedl při první cestě do Ameriky. Dále stojí na Cervantesově románu a použity jsou tu i další úryvky z klasických děl: monolog Ofélie, Elvíry z Dona Juana, Goethovy Markétky nebo Marie z Büchnerova Vojcka.

Místem děje je loď Volendam, plující deset dnů ze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].