Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Proč u nás dosud nikdo nenatočil film o bratrech Mašínech?

Anketa o bratrech Mašínech

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Křižan - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Jiří Křižan - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Jiří Křižan

scenárista

Pokud vím, tak na natáčení scénáře Jana Nováka podle jeho románu Zatím dobrý asi nejsou peníze. Všichni producenti radši investují do ulízaných komedií, které nic neřeší a jenom hladí. A to je potom složité. Zatím bohužel nikdo z nich neprojevil stejnou odvahu jako premiér Topolánek. Ocenění bratrů Mašínových a pana Palmera je veliký čin. Dopřávat sluchu komunistům je jako poslouchat Hitlerovo hodnocení atentátu na Heydricha. Tedy film jednou určitě vznikne, ale je nutné, aby ho dělal opravdu dobrý režisér, protože vykreslit naše největší poválečné hrdiny je obrovský úkol. A nezbytný.

Irena Hejdová

scenáristka

Pokusy zhostit se filmově příběhu bratrů Mašínů tu už byly. Pokud vím, tak i sám Jan Novák napsal před knihou Zatím dobrý nejdřív scénář. Ten příběh o dvou bratrech, kteří se prostříleli na Západ, je dramatický (a dramatičtější než řada filmů, které se v Česku točí) a filmové plátno by si zasloužil, i kvůli své kontroverzní, nejednoznačné povaze. Problém je, že v Česku obecně vzniká málo historických, dobových filmů – chybí finanční prostředky na tak náročné projekty i odvaha producentů se pustit na tak nejistou cestu. Na tom ztroskotal i ten scénář Jana Nováka. Otázka tak možná nezní, proč u nás ještě nikdo nenatočil film o bratrech Mašínech, ale spíš: kdy už ten film konečně někdo natočí.

Václav Marhoul

režisér

V roce 1996 jsme společně s barrandovskou šéfproducentkou Áňou Vášovou začali projekt filmu o bratrech Mašínech připravovat. K realizaci nakonec nedošlo, o pár měsíců později jsme byli přinuceni Barrandov opustit kvůli neshodám s majoritním akcionářem společnosti Moravia Steel. Projekt tím osiřel a posléze byl zapomenut. Proč se od té doby nikdo jiný látky nechopil? Troufl bych si říci, že kvůli názorovým rozdílům a naprosto odlišnému chápání jejich osudu ze strany veřejnosti, nepochopení kontextu oné doby, zásadnímu nedostatku informací. A protože k tomu nikdo jiný už nenašel odvahu.

Ondřej Trojan

režisér, producent

Určitě si nemyslím, že důvod je v tom – pokud jde o filmaře –, že současná reflexe činů bratří Mašínů rozděluje národ na zastánce i odpůrce. Když jsem si poprvé přečetl knihu Oty Rambouska Jenom ne strach, tak mě jejich příběh úplně fascinoval a chápal jsem, že se Barrandov za časů Václava Marhoula pokoušel tu látku uvést v život. Problém je samozřejmě v tom, že zrealizování této látky je finančně náročné a bylo by velmi obtížné na ni sehnat peníze. To se nedá natočit komorně. Investice odhaduji na takových 350, 400 milionů korun, což je na české poměry strašně drahé a bez zahraničního partnera nemyslitelné.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 11/2008 pod titulkem Anketa: Proč u nás dosud nikdo nenatočil film o bratrech Mašínech?