Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Smiřme se

V obecném povědomí existuje jenom jeden způsob, jak řešit vyhrocené konflikty, obrátit se na soud. Jenže české soudy jsou chronicky přetížené.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Řízeným hádáním za trvalý mír. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Řízeným hádáním za trvalý mír. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Byl to sice na první pohled nicotný incident, v třítisícovém městečku v Českém ráji ale stejně způsobil slušný skandál. Přesto mají dnes jeho dva hlavní protagonisté jasno: nemusíme být kvůli tomu nepřátelé. Dvacetileté Kateřině se na místní diskotéce ztratila kabelka. Škodu policie vyčíslila na 7800 korun, v kabelce byl nový mobil a peněženka se všemi doklady.

Šestnáctiletého Tomáše chytila policie za dva týdny, když se pokoušel na internátě prodat ukradený mobil spolužačce. Hned se přiznal. Dříve než policisté případ předali soudu, vložil se do něj mediační úředník. Tomáš i Kateřina souhlasili, že se pokusí dohodnout. Mladý učeň a prodavačka tak místo k soudu zamířili do kanceláře Martina Kracíka.„Oba žili na malém městě, i proto bylo důležité, aby se spolu smířili,“ říká mediátor.

Po dvou letech vedle sebe sedí u jednoho stolu v místní restauraci a povídají si. „Kdyby mi přišel pod ruku v tu chvíli, co se to stalo, tak ho snad uškrtím,“ říká s úsměvem Kateřina. Právě v tom je síla mediace: zprostředkuje dohodu i mezi zcela protichůdnými zájmy, řečeno s mediátory, mění „konfrontaci v kooperaci“.

Jednání místo čekání

V obecném povědomí existuje jenom jeden způsob, jak řešit vyhrocené konflikty, obrátit se na soud. Jenže české soudy jsou chronicky přetížené. Tomáš by na začátek procesu čekal…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].