Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Změna „počasí“ v ekonomice

Luděk Niedermayer (1966) je viceguvernérem České národní banky.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Luděk Niedermayer - Autor: ČNB • Autor: Respekt
Fotografie: Luděk Niedermayer - Autor: ČNB • Autor: Respekt

Luděk Niedermayer

(1966) je viceguvernérem České národní banky. Zúčastnil se řady studijních pobytů a stáží, věnovaných zvláště problematice kapitálového trhu, obchodování derivativů a řízení rizik.

Na téměř dekádu trvající období, které skončilo letos v létě, budou ekonomové možná vzpomínat jako na období, kdy se vše dařilo.

A to velmi dobře: rekordní růsty světové ekonomiky, které navíc přispívaly ke snížení chudoby v méně rozvinutých částech světa, nízká a v rozvíjejících se zemích klesající inflace a nízké náklady na kapitál. Finanční sektor trpěl jen sporadickými problémy a inovacemi přispěl k rozvoji ekonomik.

Inflace na vzestupu

Většina těchto dobrých zpráv patří minulosti. Ne že by před světovou ekonomikou stála hrozba recese, ale perspektivy jsou nyní přinejmenším smíšené. Světová ekonomika neudrží tempa růstu kolem 5 % a řada významných zemí poroste tempy jen kolem 2 %. Finanční sektor, zejména v USA a Evropě, se jen pomalu vyrovnává s důsledky turbulencí z léta tohoto roku.

Kromě ekonomicky zdůvodněného zvýšení rizikových prémií a snížení dostupnosti půjček přetrvává nedůvěra. Banky si půjčují prostředky jen v omezené míře, a když tak s nemalými maržemi. Inflace je na vzestupu. „Drahé“ jsou hlavně potraviny, které tlačí vysoké ceny potravinářských surovin.

Dochází tedy ve světové ekonomice ke …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].