Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Pivo s vanilkou

Byly to letos krásné Vánoce.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Archiv • Autor: Respekt
Autor fotografie: Archiv • Autor: Respekt

Byly to letos krásné Vánoce. Nejlépe na ně zavzpomínat nad půllitrem. Tak třeba pro Evana Raila má každý ježíšek trošku jinou pivní příchuť. „U nás v Kalifornii máme pivovar Anchor a každý rok před Vánoci tady udělají jiné pivo. Někdy chutná po koření, někdy po pomerančích,“ vypráví. Letošní rok je lékořicové a pije se od Vánoc do ledna s cílem „oslavit novost života“, jak píší na etiketě.

Američan Rail už řadu let žije v Česku a zabývá se českými pivy, o nichž napsal i průvodce. A také tady už má řadu možností oslavit v hospodě „novost života“. I zdejší pivovary, hlavně ty malé a nejmenší, vyrábějí svá speciální vánoční a zimní piva.

Americká sváteční piva trošku připomínají cukrárnu, jelikož je v nich vanilka, skořice nebo muškát. Česká jsou hořká a silná. Mají třeba i sedmnáct stupňů a alkoholu je v nich kolem šesti procent, takže už po několika deci je pivař rozveselen jako po sáňkování. „Nepijí se také tak vychlazená, aby vyniklo všechno bohatství chuti. Na zimu jsou ideální,“ vysvětluje Aleš Dočkal, vedoucí Pivovarského klubu v Praze na Florenci. Čepují tady sedmnáctistupňový olivětínský opat z Broumova i čtrnáctistupňový lorec z Kutné Hory. Letos poprvé zkusili svoji zimní šestnáctku vařit v Lounech, jalovcové a kořeněné pivo mají v pražském Pivovaru U Bulovky.

Nad pivem, ani vánočním, se však nelze jenom radovat. K pivní konverzaci patří také stížnosti a nadávání. Jako téma vhodně poslouží přímo obsah sklenice: „Stav tuzemského pivovarnictví lze popsat jednoduchým slovním spojením: globalizovaný úpadek,“ stěžují si na serveru Gourmet.cz. Pivaře už otravuje nadvláda několika značek ve vlastnictví nadnárodních firem, které vyrábějí bez citu, jen podle tabulek z ústředí. „Právě takové produkty, jako je vánoční pivo, jsou zbraně, kterými mohou malé pivovary konkurovat,“ myslí si Dočkal. Kvůli pár svátečním soudkům se obřím pivovarům nevyplatí ani zavádět kolonku v účetnictví. Zato malé si přivydělají a při sčítání tržeb se také ony mohou zaradovat nad „novostí života“.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].