0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Domov18. 2. 20078 minut

Lékař národního sebevědomí

„Hvězda Topolánkovy vlády“ a „nová tvář ODS“ – vítala ho média. Pochvalně se k sázce na jeho jméno vyjadřovali i jinak tvrdí kritici občanských demokratů.

Fotografie: Nehonit si triko a nebát se jít proti proudu. To je to, oč tu běží. • Autor: Respekt
Fotografie: Nehonit si triko a nebát se jít proti proudu. To je to, oč tu běží.
Fotografie: Nehonit si triko a nebát se jít proti proudu. To je to, oč tu běží. • Autor: Respekt

„Hvězda Topolánkovy vlády“ a „nová tvář ODS“ – vítala ho média. Pochvalně se k sázce na jeho jméno vyjadřovali i jinak tvrdí kritici občanských demokratů. Už šestý měsíc kormidluje dlouholetý spolupracovník Václava Havla a známý předlistopadový disident Alexandr Vondra zdejší zahraniční politiku. Aktuálně má na starosti agendu Evropské unie. Dost dlouhá doba na to podívat se, co tahle „nová tvář“ přináší.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Na Barťák už ne, prosím

Dveře velké pracovny se otevírají a z nich nám vychází vstříc dobře naladěný vicepremiér pro evropské záležitosti Vondra. V poměrech české politiky jde stále ještě o zvláštní úkaz: pro média a tím i pro veřejnost je běžně dostupný na telefonu, žádosti o rozhovor neodmítá ani novinám, které o něm píší kriticky.

„Tak vás vítám, posaďte se, prosím, kam chcete,“ pobízí nás, ať vplujeme do úsporně zařízené místnosti na Úřadu vlády ČR, kterou zdobí jen několik fotografií Vondry s bývalými prezidenty Havlem a Bushem starším a vicepremiérovy rodiny. Vondra, neformálně oblečený do šedé košile a tmavých kalhot, se uvelebuje v koženém křesle a zapaluje si cigaretu. Zkraje uvolněnou tvář však najednou sevře udivený výraz: „To jsem ještě nezažil. Ty otázky, co jsem od vás dostal, jsou jako od Státní bezpečnosti. Připomíná mi to výslech.“ Nelibost vzbudila vzpomínka na dotazy, které jsme panu…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc