Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Čím hůře pro USA, tím lépe pro Kreml

Rostoucí vliv Íránu na Středním východě se často připisuje příležitostem, jež vytvořila frustrace americké moci v Iráku.

Moskva podporuje Írán, jako by nevěděla, že si plete bič sama na sebe.

Rostoucí vliv Íránu na Středním východě se často připisuje příležitostem, jež vytvořila frustrace americké moci v Iráku. Írán by se však nikdy nemohl těchto šancí chopit bez diplomatické ochrany, jíž se mu dostává od Číny a ještě významněji od Ruska.

Ohánějíc se hrozbou svého veta v Radě bezpečnosti OSN, Rusko věnovalo značnou část uplynulých dvou let osekávání navrhovaného seznamu sankcí, jež měly být uvaleny na Írán za to, že ve věci svého jaderného programu porušuje závazky vůči Mezinárodní agentuře pro atomovou energii. Rada bezpečnosti v důsledku toho přijala řadu opatření natolik polovičatých, že budou mít na chování Íránu jen stěží nějaký vliv.

Rusko pohlíží na své vztahy s Íránem jako na páku vlastního diplomatického vlivu na širším Středním východě, kde se Spojeným státům od konce studené války podařilo odsunout Kreml na okraj. Další ruskou metou je vyjmout ze sankcí jaderný reaktor v Búšehru, který pro Írán Rusko buduje. Finanční sevření Íránu prosazované OSN by ohrozilo jeho zisky z poskytování jaderného paliva pro tento reaktor, který by měl být uveden do provozu ke konci letošního roku.

Ruský prezident Vladimir Putin prohlašuje, že Írán, na rozdíl od Severní Koreje, nevyhnal jaderné inspektory MAAE, neodstoupil od Smlouvy o nešíření jaderných zbraní ani neprovedl test atomové zbraně, takže si nezaslouží nevlídné zacházení. Avšak jestliže Írán nebude…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].