Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Podivný svatební příběh

Z Podivného případu se psem anglického spisovatele Marka Haddona (1962) se stal před čtyřmi lety celosvětový hit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Z Podivného případu se psem anglického spisovatele Marka Haddona (1962) se stal před čtyřmi lety celosvětový hit. Právem. Autorovi se totiž v detektivně laděné knize podařilo podat přesvědčivý obraz světa, jak jej vnímá chlapec postižený autismem, a nechal svého protagonistu mluvit tak naléhavým hlasem, že to působilo v kontextu současné (nejen) britské prózy jedinečně a neotřele.

Neotřelý byl i způsob, jakým Haddon na román navázal: nenechal se svést lákadlem pokusit se zopakovat něco, co už jednou mělo úspěch (za knihu dostal mimo jiné Whitbreadovu cenu), a vydal sbírku básní Mluvící koník a vesnička pod mořem. Román Problémové partie, který teď u nás vyšel v hezkém překladu Michaly Markové, je Haddonův první román po „psu“ a nemohl být odlišnější. Vlastně skoro nic nepřipomíná, že jde o dílo z pera jednoho autora.

Docela dost starostí

Problémové partie navazují na dlouhou tradici společenského románu – komedie. Elegantně a zábavně napsaná kniha zachycuje několik letních měsíců v životě jedné rodiny. Zatímco zmiňovaný autistický hrdina Christopher byl naprostý originál, v tomto příběhu vystupují samé literární typy.

S čerstvě penzionovaným Georgem Hallem se seznamujeme, když si kupuje černý oblek na pohřeb svého kamaráda. Je to typický hypochondr, považující ekzém, který se mu objevil na boku, za…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].