Často hledáte, jak…
Obálka vydání 50/2007
50/2007 • 8.–15. 12. 2007

2007/50

Kultura

Úlet perverzního punkera

Jan Gregor

Mohlo by se zdát, že věnovat na tomto místě prostor filmu Freddyho úlet (2001) je špatným vtipem. Režijní debut kanadského komika Toma Greena je mnohými považován za jeden z nejhorších filmů, který v této dekádě vyprodukovala hollywoodská studia.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Čtvrtstoletí známky punku

Jiří Štefek

Když vystoupila 7. prosince 1982 ve strahovském klubu 007 skupina Visací zámek, měl to být její první a zároveň i poslední koncert.

Udržitelný rozvoj pro film

Pavel Klusák

Vlídně usměrňující Wim Wenders, prudká táborová řečnice Jeanne Moreauová, Liv Ullmanová plná laskavosti a tajemství. Předávání cen Evropské filmové akademie bylo minulý víkend nakonec především setkáváním s osobnostmi.

Lahodné sousto

Památník národního písemnictví je jedna z mála dobrých věcí, která tu v české kultuře zbyla z komunistické éry. Teď je ale jeho existence ohrožena.

Co jste řekl ve Wyomingu?

David Antoš

Mezi voliči panuje pevné přesvědčení, že lidé v čele státu názory měnit nesmějí, natož aby se snad zmýlili. Politik musí vědět všechno o všem a být si tím stoprocentně jist.

Smrt autora a zmatení diváka

Jan H. Vitvar

Pro leckoho to bude nepochopitelné. Mark Wallinger dostal minulý týden ocenění pro nejlepšího britského výtvarníka roku za to, že přenesl do galerie nádobíčko demonstranta proti válce v Iráku.

Zapomenuté meziválečné arcidílo

Tereza Brdečková

České posádkové město, konec devatenáctého století. Nadaný mladý krejčí vymění spolehlivou budoucnost za lásku k dívce z ortodoxní židovské rodiny.

Můj otec byl vrah

Jaroslav Formánek

Přebal knihy rakouského spisovatele Martina Pollacka Mrtvý v bunkru tvoří fotokoláž. V horní části stojí v alpském sněhu skupinka rozesmátých mladých lidí oddávajících se koulované.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Vítejte do třetího milénia

Hana Ulmanová

Když se letos spekulovalo o možných kandidátech na Nobelovu cenu za literaturu, často padalo jméno Paula Austera.