Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Novinky

Knižní novinky

VLADIMÍR HULPACH: POVĚSTI Z ČECH, MORAVY A SLEZSKA

Knižní klub, 452 stran
Něco málo o parukách vůbec, ale o paruce jednoho pana vrchního zvlášť – Jak forman zahnal bouřku – O žateckých purkmistrech – O šibenici Na čertovině. Připočtěme k těmto čtyřem příběhům dalších bezmála dvě stě a máme před sebou slušně tlustý špalek pověstí ilustrovaný Václavem Kabátem.

JAROSLAV VELINSKÝ: KONEC PERSKÉHO PRINCE / BESTIE Z TAMBERKU

Primus, 247 a 235 stran

„Takhle jednou v horkém červenci v noci ze středy na čtvrtek jsem jel svým žigulem z Prahy do Veltrus, kde jsem na střídačku s kolegou už desátý den marně zíral z vikýře do ohrady jisté truhlářské firmy…“ Tak začíná první ze série příběhů, které trampský bard známý jako Kapitán Kid věnoval naivnímu soustružníkovi a amatérskému detektivovi Otovi Finkovi.

MARTIN LANGER: CESTA KOLEM

Labyrint, 112 stran

Pětatřicetiletý reportér, dramaturg a příležitostný copywriter si sedl do vlaku a následujících deset dní strávil na kolejích pendlováním po českém pohraničí. Vyšla mu z toho tato fotograficko-básnická reportáž.

JAKOB ARJOUNI: JEŠTĚ PIVO

Přeložila Jitka Jílková, Nakladatelství Lidové noviny, 108 stran

„V tom nejlepším chandlerovském duchu!“ stojí na přebalu knihy autora, jenž v Německu získal ocenění pro nejlepšího autora detektivního žánru. Hrdinou novely je detektiv Kemal Kayankaya, který pátrá po vrazích předsedy představenstva jednoho průmyslového gigantu.

VÁCLAV TÁBORSKÝ: ŽIVOT V PRODLOUŽENÉM ČASE

Sláfka, 160 stran

„Byli jsme spolu 48 let a 234 dnů. Proletělo to neuvěřitelně rychle.“ Tak končí filmař Václav Táborský své neobyčejně jímavé – v tom nejlepším slova smyslu – vyprávění o posledních letech strávených se svou ženou, které se snažil co nejvíc ulehčit zápas (bohužel už předem prohraný) s rakovinou jater.

JAN ŠMÍD: OBRÁZKY Z BURGUNDSKA

Gutenberg, 184 stran

Po Provence, Korsice, Normandii, Paříži a Bretani se zpravodaj ČRo 1 – Radiožurnálu ve Francii ve své šesté publikaci věnuje oblasti, při vyslovení jejíhož jména se sbíhají sliny každému milovníku dobrého vína.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].