Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Ve čtvrté světové válce

André Glucksmann (1937) je francouzský filozof a politolog. Řadí se mezi tzv. nové filozofy, kteří v 60. letech podporovali protestní hnutí a stavěli se proti komunistickým režimům ve východní Evropě.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: André Glucksmann - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: André Glucksmann - Autor: Archiv • Autor: Respekt

André Glucksmann

(1937) je francouzský filozof a politolog. Řadí se mezi tzv. nové filozofy, kteří v 60. letech podporovali protestní hnutí a stavěli se proti komunistickým režimům ve východní Evropě. Je autorem knih Dostojevskij na Manhattanu, která reflektuje události 11. září, či Západ proti Západu (2003). Jeho nejnovější kniha z roku 2006 se jmenuje Une rage d’enfant (Dětský vztek).

Musel být nesmírně naivní ten demokratický občan 21. století, když ho překvapila nenávist, jež mu vstoupila do dveří. Byl přece se svým otcem a dědou přímo či nepřímo svědkem válek, vražedných revolucí a genocid, těchto specialit posledního století. Jak se jen mohl považovat za imunního? „Ne tady, ne já,“ říkal si. Ale potom, 11. září 2001, se Američané stali svědky vraždy několika tisíců z nich – bez důvodu. Jen byli tam, kde byli, nic netušíce, v práci nebo na kávě, bílí, černí a žlutí, ženy v domácnosti a bankéři, když najednou pochopili, že jsou terčem nelítostné vůle zabíjet bez výběru.

Dvě třetiny obyvatel světa ztratily svou orientaci.Svítá nový, nemilosrdný den, v němž síly nelidskosti a moc nenávisti nebezpečně mutují. Generace, jež neúnavně pracovala na krocení nukleární války, se ocitá před perspektivou, která je nesrovnatelně hrozivější než ta, kterou se snažila likvidovat. Teď se musí pokusit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].