Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Čím mám topit, když uhlím to nepůjde?

V první řadě není pravda, že by ministerstvo životního prostředí chystalo zákaz topení uhlím od roku 2014.

Od roku 2014 by měl platit zákaz topení uhlím. Já topím v kotli, který je na konci své životnosti. Nákup a instalace kotle je investice aspoň na 20 let a já marně hledám seriózní informace o tom, čím nahradit uhlí v místě, kde není zaveden plyn. Náznakově se mluví o dotačních programech pro domácnosti, které chtějí přejít na alternativní vytápění, ale nic konkrétního jsem nikde nenašel. Mohl bych se něco dozvědět o možnostech vytápění rodinných domů, případně o možnosti získat dotaci na přestavbu vytápění? Prosím také o radu, na koho kompetentního se pak v té věci obrátit. Na stránkách MŽP jsem žádný odkaz nenašel.

Pavel Šebesta, Javorná u Bochova

Ptali jsme se Jakuba Kašpara, mluvčího ministerstva životního prostředí

V první řadě není pravda, že by ministerstvo životního prostředí chystalo zákaz topení uhlím od roku 2014. Ministerstvo připravuje novelu zákona o ochraně ovzduší, která stanoví emisní limity pro malé zdroje znečištění (tedy i domovní kotle) platné k 1. 1. 2014 a vyhlášku, která z trhu postupně vytlačí méně kvalitní uhlí s vyšším obsahem síry.

I po roce 2014 bude možné provozovat kotle na uhlí, ovšem splňující emisní normy. Moderní kotle by s nimi ale neměly mít problém. Pokud jde o doporučení a dotační zdroje, pak tam, kde není možné se připojit na centrální zdroj vytápění či plynofikaci, doporučuje MŽP obrátit se k obnovitelným zdrojům – biomase (dřevo, dřevní brikety, peletky) či tepelnému čerpadlu. Jako doplněk pak solární kolektory pro ohřev vody.

Ministerstvo chystá program finanční podpory přechodu od vytápění uhlím k obnovitelným zdrojům (nebude se tedy týkat nákupu nových uhelných kotlů). Do snad úspěšného finále se kvapem blíží jednání s Evropskou komisí. V případě úspěchu bude možné čerpat finanční podporu z Operačního programu životní prostředí. Informace budou k dispozici na www.opzp.cz, kde je dnes také informační linka. Pokud by jednání v tomto bodě neuspěla, pak MŽP slibuje otevřít podpůrný program financovaný z prostředků Státního fondu životního prostředí. Nabídka podpory má existovat mezi lety 2008 a 2013.

Na doplnění Jakub Kašpar dodává, že dřevní brikety a peletky byly převedeny do snížené sazby DPH a ekologická daňová reforma zvýhodnila obnovitelné zdroje (a zemní plyn pro vytápění domácností) tím, že na ně platí nulová sazba spotřební daně, na rozdíl od uhlí a elektřiny.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2007 pod titulkem Čím mám topit, když uhlím to nepůjde?