Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Od golfu k výtvarnému umění

I v tomto sychravém počasí si půvabná hosteska u vchodu vystačí s tenkou halenkou na tři knoflíčky. Uvnitř novináře vítá stůl přeplněný chlebíčky, tousty, bagetami, dortíky, kávou a džusem.

Fotografie: Už jste to slyšeli? Příští rok tu bude vystavovat Damien Hirst! - Autor: Kateřina Malá • Autor: Respekt
Fotografie: Už jste to slyšeli? Příští rok tu bude vystavovat Damien Hirst! - Autor: Kateřina Malá • Autor: Respekt

I v tomto sychravém počasí si půvabná hosteska u vchodu vystačí s tenkou halenkou na tři knoflíčky. Uvnitř novináře vítá stůl přeplněný chlebíčky, tousty, bagetami, dortíky, kávou a džusem. První obrázek prezentace promítaný na zeď z počítače ukazuje dívku polykající sperma. Útok na první signální, kam se podíváš. Je jasné, že tohle nebude tiskovka obyčejné galerie.

Mluvíme o Galerii Václava Špály. Síň s úctyhodnou historií stojící pár metrů od někdejšího obchodního domu Máj v samém centru Prahy, kolem které denně chodí tisíce lidí. Atraktivnější místo pro výstavy umění u nás těžko najdete. Když se nedávno reklamní agentura Semma přihlásila do konkurzu o nájemce galerie, moc dobře si to uvědomovala. A stejně tak dobře ví, že když jí nyní město prostor přikleplo na deset let, musí své entrée dobře prodat.

Báječná léta s primátorem

O jednatřicetileté Gabriele Šec jsme se z médií dosud mohli dozvědět jen to, že jí jako hráčce golfu vyhovuje technika švihu jejího učitele Pavla Niče. Teď o výkonné ředitelce Semmy možná uslyšíme víc. Právě ona přivedla do světa umění agenturu, jejímiž dítky jsou golfový turnaj pro spořitelnu či staročeská veselice pro hypermarket. Prý je to jen shoda náhod: loni na podzim Semma pro Pavla Béma uspořádala na Vinohradech volební mítink pojmenovaný 30. léta s primátorem a rok poté ji Bémovi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].