Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Konec Bílé ploutve

Zhruba před rokem ochránci přírody připomněli, že nejohroženějším kytovcem není velryba, ale jistý druh říčního delfína.

Zhruba před rokem ochránci přírody připomněli, že nejohroženějším kytovcem není velryba, ale jistý druh říčního delfína. Na pokraji vyhynutí se ocitl delfínovec čínský (Lipotes vexillifer), který přebýval v řece Jang-c’-ťiang v Číně. Podařilo se totiž napočítat pouhých sedmnáct žijících jedinců. Odborníci se proto sjeli na konferenci do San Diega a navrhli několik kroků, které by mohly delfínovce zachránit.

Jedinou možností se ukázalo být přemístění vzácných savců do nedalekého jezera a vytvoření rezervace. Náklady se v přepočtu odhadovaly na dvanáct milionů korun. Jak už to ale bývá, plán se uskutečnit nepodařilo.

Koncem loňského roku se výprava vědců opět vydala monitorovat výskyt delfínovců v řece, nenašla však ani jednoho. Po šesti týdnech se členové expedice vrátili se zprávou, že říční delfín, přezdívaný Bílá ploutev, zcela vyhynul.

Světový fond na ochranu přírody (WWF) zprávu zatím nepokládá za definitivní. Pokud se však delfínovec už neobjeví, můžeme konstatovat, že se lidstvu podařilo vyhubit prvního kytovce vůbec a prvního velkého obratlovce po padesáti letech. Zároveň zmizela celá jedna čeleď savců, Lipotidae, která se samostatně vyvíjela 20–40 milionů let.

Evropská unie loni přijala takzvaný Akční plán pro zastavení úbytku biodiverzity do roku 2010. Podobnou strategii podpořilo dalších 130 zemí celého světa. O tom, zda se ji daří naplňovat, lze však pochybovat.

Kdo je na řadě?

V Evropské unii…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].