Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Výstavy

Nejkrásnější knihy bývají také ty nejdražší a člověk si je pokaždé nedopřeje. Dobrou příležitost se s nimi seznámit a přitom neutrácet dává výstava prezentující vítězné knihy soutěže pořádané ministerstvem kultury a Památníkem národního písemnictví.

Autor fotografie: Archiv Vladimíra Boudníka • Autor: Respekt
Autor fotografie: Archiv Vladimíra Boudníka • Autor: Respekt

Vladimír Boudník: Explosionalismus

GHMP – Dům U Zlatého prstenu, Praha, 3. 10.–2. 12.

Na rozdíl od hradní retrospektivy před třemi lety není tahle výstava průřezová, ale zaměřuje se pouze na jednu z tvůrčích etap libeňského výtvarníka. Její zásady sepsal Vladimír Boudník (1924–1968) už v roce 1949 v Manifestu explosionalismu, propagoval je akcemi v pražských ulicích a věnoval tak světu českou paralelu Pollockova akčního malířství. Boudníka zajímala skrytá obrazotvornost každého člověka a její schopnost drát se k životu pomocí asociací. Tahle tvůrčí energie v jeho očích dokázala přetvářet svět.

Roland Schauls: Portrait Society

Veletržní palác, Praha, 5. 10.–6. 1.

Lucemburský malíř Roland Schauls v tomhle svérázném projektu vzdává hold dějinám umění. Ve florentské galerii Uffizzi si vybral 504 malířských autoportrétů a jejich kopie zahrnul do velkolepé instalace, v níž se vedle sebe ocitají velikáni jako Rembrandt či Velázquez i zcela neznámí tvůrci. Smyslem je upozornit na relativnost slávy a zapomnění.

Nejkrásnější české knihy roku 2006

Moravská galerie Brno, Místodržitelský palác, 12. 10.–6. 1.

Nejkrásnější knihy bývají také ty nejdražší a člověk si je pokaždé nedopřeje. Dobrou příležitost se s nimi seznámit a přitom neutrácet dává výstava prezentující vítězné knihy soutěže pořádané ministerstvem kultury a Památníkem národního písemnictví. Do užšího kola porota vybrala 54 publikací, hlavní ceny si odnesly například monografie výtvarné skupiny UB 12, kniha o české dekadenci V barvách chorobných nebo fotografická publikace Námořní deník Erwina Dubského.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 42/2007 pod titulkem Výstavy