Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Problémy se střechou nad hlavou

„Nové země EU“ i přes společný rychlý růst ekonomik vykazují množství ekonomických odlišností. V něčem podstatném jsou si však podobné.

Autor fotografie: ČNB • Autor: Respekt
Autor fotografie: ČNB • Autor: Respekt

Luděk Niedermayer

(1966) je viceguvernérem České národní banky. Zúčastnil se řady studijních pobytů a stáží, věnovaných zvláště problematice kapitálového trhu, obchodování derivativů a řízení rizik.

„Nové země EU“ i přes společný rychlý růst ekonomik vykazují množství ekonomických odlišností. V něčem podstatném jsou si však podobné. Je to vývoj na trhu nemovitostí a s ním spojený růst finančního sektoru. Ceny bydlení se zvyšují o desítky procent a někde se v krátkém období dokonce zdvojnásobily. Proto zprávy o krizi na trhu nemovitostí v USA vytváří obavy, zda něco takového, ač v menším rozsahu, neklepe na naše dveře.

Úvahy o „nákaze zpoza Atlantiku“ začněme pohledem na odlišnosti trhu hypoték v USA a v Evropě. Zatímco americké banky hypotéku poskytnou a poté většinou prodají další finanční instituci, u bank v Evropě obvykle zůstává úvěr v bilanci banky. Hypotéky v USA se prostřednictvím sekuritizace změní na cenné papíry, které navíc rizika, jež nesou za nimi stojící hypotéky, zvýší či omezí. Když poklesnou ceny nemovitostí, ohrozí to v Evropě banky, zatímco ve Spojených státech to zasáhne investory, držící hypotékami kryté cenné papíry. Trh s nemovitostmi není nikdy prost rizika, ale stav v USA zhoršila agresivní nabídka hypoték i méně majetným občanům, financování riskantních projektů či nabídky produktů, které snižují…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].