Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Co bude s Arigonou?

V rakouském Frankenburgu se na začátku října sešla nečekaná demonstrace. Zhruba 500 lidí přišlo, aby podpořili kosovoalbánskou rodinu Zogajových.

Angela Orthnerová: Když trvá azylové řízení tak dlouho, republika ztrácí nárok vymáhat svoje práva. V rakouském Frankenburgu se na začátku října sešla nečekaná demonstrace. Zhruba 500 lidí přišlo, aby podpořili kosovoalbánskou rodinu Zogajových. Hesla na transparentech byla jasná: „Nechte Zogajovy v Rakousku“, „Pane ministře, přivezte nám zpátky naše přátele“. Rakušané přišli, aby se zastali nových spoluobčanů z Kosova, kteří v zemi žádali o azyl a po šesti letech mají být definitivně vyhoštěni. A Rakušanům se postup úřadů nelíbí čím dál víc. Minulou středu protestovalo proti deportaci Zogajových ve Vídni už pět tisíc demonstrantů.

Příkladně integrovaná rodina

„Pokud já a moje rodina nebudeme mít možnost v Rakousku zůstat, policie mě živou nedostane,“ vzkázala na konci září úřadům patnáctiletá Arigona Zogajová. Osud kosovoalbánské rodiny v Rakousku je přitom příběhem velmi úspěšné integrace imigrantů v západní společnosti. Zogajovi přišli do Rakouska, zažádali o azyl, otec si našel práci, děti začaly chodit do školy, rodina se spřátelila se starousedlíky a vůbec se bez potíží zapojila do rakouské společnosti. Otec rodiny Devat Zogaj rád zdůrazňoval, že od nikoho nepotřeboval pomoc. „Od té doby, co jsem v Rakousku, mě nikdo nikdy nemusel finančně podporovat,“ říkal.

Zároveň ale museli čekat na výsledky azylového řízení. A to se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].