Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Udávat směr

O mužích se traduje, že se nikdy neptají na cestu. Nyní má mnoho z nich výmluvu v podobě přenosného navigačního zařízení.

Fotografie: Hustý provoz • Autor: Respekt
Fotografie: Hustý provoz • Autor: Respekt

O mužích se traduje, že se nikdy neptají na cestu. Nyní má mnoho z nich výmluvu v podobě přenosného navigačního zařízení. Letos se těchto přístrojů, jak kapesních, tak nainstalovaných do automobilů, prodá 35 milionů, což je oproti roku 2006 dvojnásobek (viz graf). Osobní navigace se tak stává jednou z nejrychleji rostoucích oblastí spotřební elektroniky. Nejnovější verze přístrojů umějí víc než jen ukazovat cestu těm, kdo se nechtějí nebo stydí zeptat. Odvětví se začíná soustřeďovat na služby, které by navigační zařízení mohla poskytovat, a tak nastává rvačka o to, komu budou patřit digitální mapy, které využívají.

Drahé nákupy

Důkaz zmíněného posunu se dostavil 1. října, kdy firma Nokia, největší světový výrobce mobilních telefonů, oznámila, že se chystá koupit společnost Navteq, světovou jedničku na trhu digitálních map, a to za 5,7 miliardy eur (8,1 miliardy dolarů) v hotovosti, což je pro společnost s tržbami v hodnotě pouhých 362 milionů dolarů a 71 miliony čistého zisku v prvním pololetí letošního roku závratná částka. Nizozemská společnost TomTom, přední prodejce přenosných navigačních zařízení, zase v červenci ohlásila plán koupit Tele Atlas, druhého největšího vydavatele map, za 1,8 miliardy eur.

TomTom a jeho hlavní konkurent, americká firma Garmin, vyrábějí dohromady téměř polovinu všech přenosných navigačních zařízení. Jejich marže činí skoro 50 %. Své výsadní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].