0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Trendy6. 10. 20072 minuty

Kola, šunka a jejich horší tvář

Kdo vypije tři sklenice koly, má v těle dost cukru na celý den.

Fotografie: Jestlipak mě zasytí? - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Jestlipak mě zasytí? - Autor: Archiv
Fotografie: Jestlipak mě zasytí? - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Kdo vypije tři sklenice koly, má v těle dost cukru na celý den. Kdo si koupí dvacet deka šunky debrecínky v Tesku, zajistil si osmdesát procent denní dávky soli. Kdo by tyhle věci raději nevěděl, bude si muset zvyknout. Třináct velkých výrobců se rozhodlo, že spotřebitelům řekne o jejich jídle nějaké ty nepříjemné pravdy.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

První potraviny označené podle standardu GDA („guideline daily amounts“ neboli „doporučené denní množství“) už se na českých regálech objevily. Je na nich napsáno, kolik je v jedné porci energie. A také kolik cukru, tuků, nenasycených mastných kyselin a soli.

Je tu také procentní vyjádření. Podle toho člověk pozná, kolik své denní dávky si právě vstříknul do žil. Zatím najdeme varovná čísla jen na několika věcech: některých polévkách v sáčku od Knorru, na nápojích od Coca-Coly, na majonézách Hellmans a na sladkostech od Nestlé. „V průběhu roku 2008 by měla být na většině výrobků a do konce roku 2009 na všech,“ slibuje Hana Janotová, mluvčí iniciativy pro Českou republiku. Týká se to veškeré produkce nadnárodních gigantů Cadbury Schweppes, Campbell’s, Coca-Cola, Danone, Kellogg’s, Kraft, Mars, Nestlé, Orangina, Pepsi a Unilever, z českých značek Opavie a Kofoly. Stejné značení se zavádí po celé Evropě.

U nás to spotřebitelé zatím sotva zaznamenali. Ve Velké Británii se kvůli tomu…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc