Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Jeden den v životě

Pondělí na přijímačkách

Každé ráno je závod s časem. Autobus, metro, mateřská školka, pusu v šatně. Znovu do metra. Ten, kdo říká, že u nás lidi nečtou, určitě nejezdí ve všední den ráno v Praze podzemkou. Tady čtou přece všichni!

Fotografie: Pozor na Berušku, milé děti. - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Pozor na Berušku, milé děti. - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Každé ráno je závod s časem. Autobus, metro, mateřská školka, pusu v šatně. Znovu do metra. Ten, kdo říká, že u nás lidi nečtou, určitě nejezdí ve všední den ráno v Praze podzemkou. Tady čtou přece všichni!

Ve škole jsem včas. Profesor, který má v posluchárně dozor, je na první pohled sportovec a sympaťák. Usmívá se, trpělivě vysvětluje úskalí testu a vtipkuje. Prohlížím si lidi kolem sebe, většina z nich jsou na první pohled letošní maturanti. Snažím se nepodléhat nostalgii z pocitu, že jsem vlastně o generaci starší než oni, a namlouvám si, že to stejně nikdo nepozná.

Ticho v kostele

Mám dost volného času a chci ještě studovat. A když studovat, tak něco, co mě zajímá a baví. Několik let posílám krátké příspěvky a fotky do místních novin a moje definitivní rozhodnutí podat si přihlášku na vysokou přišlo poté, co mi vloni v září v Respektu zveřejnili článek o agroturistice. Zkouším se tedy dostat na obory žurnalistika a mediální studia.

Písemný test na obor žurnalistika začal. Má celkem 65 otázek, z toho je 30 z libovolně zvoleného cizího jazyka, zbytek je čeština a všeobecný přehled. Maturovala jsem kdysi z ruštiny a mé znalosti důkladně prověřilo maskóvskoje metró, Avróra i petragradskij Ermitáž. Pro dnešek jsem si ale vybrala angličtinu, kterou jsem se kdysi začala učit sama. Z češtiny se otázky týkají například psaní velkých písmen, čárek ve větách, mě–mně a vyjmenovaných slov. Otázky mi připadají poměrně obtížné, a to i přesto, že jsem v posledních měsících přečetla Pravidla českého pravopisu i Stručnou mluvnici českou tam i zpátky několikrát. Všeobecný přehled je velmi zajímavý. Mám ráda hádanky a kvizy a tohle mě vážně baví… Ferdinanda v Sarajevu zastřelil Gavrilo Princip a soutěž pro mladé výtvarné umělce se jmenuje Cena Jindřicha Chalupeckého. Kdo v současnosti vystavuje Slovanskou epopej na zámku v Moravském Krumlově? Nevím a volím M. Alše (je to A. Mucha).

Žurnalistiku mám za sebou. Písemná zkouška na obor mediální komunikace začíná za tři hodiny. Chtěla bych si teď hned sednout k internetu a zkontrolovat správnost odpovědí, které jsem v testu zvolila. Bloumám ale jen tak po ulicích a míjím několik internetových kaváren, které jsou už otevřené. Odrazují mě prázdnotou a zářivkovým osvětlením, takže jdu dál, kam mě nohy nesou. Donesly mě až na Karlák. Sedím v kostele úplně vzadu a vychutnávám ticho rušené lomozem z ulice. Pak jdu zpátky do školy. Ano, překvapivě do stejné budovy, stejné posluchárny, sedám si na stejnou židli a je tu i stejný pan profesor. Usmívá se a zase vtipkuje. Hlavně díky němu je atmosféra v posluchárně i teď odpoledne příjemně uvolněná.

Písemka začala. Struktura testu i počet otázek jsou stejné jako ráno, libovolně zvolený cizí jazyk, čeština a všeobecný přehled. Křížkuji: Ve kterém roce bylo zveřejněno Několik vět? Se kterými státy podepsalo Československo Malou dohodu? Kolikáté výročí slaví v roce 2007 podepsání tzv. Římských smluv?

Za necelé dvě hodiny je po všem. Jestli se mi podaří získat z písemek dostatečný počet bodů, budu během čtrnácti dnů pozvaná do druhého kola k ústní zkoušce. Šanci na přijetí má přibližně každý desátý uchazeč.

Cestou pro dceru do školky nakouknu do svého oblíbeného květinářství. Jeho majiteli jsou mladí manželé. Včera jsem výkladní skříň toho obchodu na několik vteřin zahlédla v záběrech posledního filmu Alice Nellis a chci jim to říct. Tuším, že už to asi vědí, ale říkají, že nevědí, a potěšilo je to. Mě taky.

Ze školky domů se doslova prokecáme přes spousty denních dobrodružství a před spaním čteme z příběhů Ferdy Mravence. Znovu se utvrzuji v tom, že slečna Beruška byla pěkná potvora!

P. S.: Vzali mě na oba obory. Rozhodla jsem se pro žurnalistiku a od října začínám studovat. Už se strašně těším…

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 40/2007 pod titulkem Pondělí na přijímačkách