Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Pomýlené útoky na centrální banku

Centrální bankéři po celém světě neměli v posledních pár týdnech dobré spaní.

Centrální bankéři po celém světě neměli v posledních pár týdnech dobré spaní. Letní zadrhnutí finančních trhů je postavilo před vážná rozhodnutí, a některé kritiky dokonce dovedlo k pochybám o hodnotě nezávislosti centrálních bank. Horší čas pro ostrý útok na centrální banku si už žádný politik ani nemohl vybrat. Ale přesně to francouzský prezident Nicolas Sarkozy udělal: vyprovokoval veřejnou přestřelku se svým krajanem Jeanem-Claudem Trichetem, prezidentem Evropské centrální banky (ECB).

Kouřová clona

Nicolas Sarkozy vyčítá ECB dvě věci. Zkritizoval ji za injekci likvidity do vyschlých finančních trhů – podle něj jde v podstatě o výpomoc spekulantům, která je pro podnikání nezdravá. Za druhé nemůže Sarkozy ECB zapomenout, že nesnížila úrokové sazby a svou nedbalostí umožnila posílení eura. Dokonce srovnal ECB s americkým Fedem a vyvodil, že zatímco americká centrální banka zachránila klopýtající hospodářství razantním snížením sazeb, ECB se odmítla řídit jejím příkladem, tudíž podle Sarkozyho „půjdeme ke dnu“.

Tyto útoky jsou nejen nekonzistentní, ale i pošetilé. Nehodí se kritizovat nezávislou centrální banku na veřejnosti – představte si ten poprask, kdyby se George Bush podobně ostře opřel do předsedy Fedu Bena Bernankeho. A co hůř, ona pokulhává i Sarkozyho ekonomická argumentace. Monetární politika ECB je dlouhodobě dobrá, v některých ohledech lepší než politika Fedu.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].