Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Spolčení Růžového pantera

Účet za tuhle éru daňových kouzel se dnes odhaduje zhruba na šedesát miliard a o tehdejších vazbách mezi podnikateli a politiky se dosud jen spekuluje.

Fotografie: Za nepřesnost zaplatí a jedou dál. (Iveta Jordánová) • Autor: Respekt
Fotografie: Za nepřesnost zaplatí a jedou dál. (Iveta Jordánová) • Autor: Respekt

Olomoucký podnikatel Tomáš Paclík může být spokojený člověk. Přestože se svého času dostal do kontaktu s lidmi, kteří stáli v pozadí zřejmě největšího podvodu polistopadové éry a v jejichž blízkosti šlo doslova o život, vyvázl bez úhony. A díky pouhé zmínce o tomhle angažmá mu teď soud navíc přiznal omluvu a stotisícové odškodné. Pokuta ovšem vyvolala poprask. Dostala totiž na pokraj krachu nevládní protikorupční organizaci Růžový panter a vnesla nejistotu do toho, jakými slovy se vlastně v Česku dá beztrestně popisovat pravda.

Rychlý konec

„Tehdy před čtyřmi lety to měl být jen začátek. Pomalu jsme se dostávali k novým jménům a začínali chápat souvislosti,“ poklepává šéfka protikorupční organizace Růžový panter Iveta Jordánová na tlustý svazek papírů. Jsou to články a dokumenty ke kauze lehkých topných olejů (LTO), které sem v polovině devadesátých let dovážely skupiny podnikatelů a mafiánů za nečinného přihlížení státu jako topivo, aby je pak díky díře v zákonech prodávaly s obrovskými zisky jako motorovou naftu. Účet za tuhle éru daňových kouzel se dnes odhaduje zhruba na šedesát miliard a o tehdejších vazbách mezi podnikateli a politiky se dosud jen spekuluje. Fakt, že se tehdy za podezřelých úředních obstrukcí dařilo dva roky bránit i tak prostému kroku, jako je barvení LTO (což by jejich „naftovou proměnu“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].