Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Prvních 15 minut

Tučňáci, beatbox a megafon

Domácí hudební média o nich zatím jakoby nevědí, Dva ale opakovaně vystupují po Evropě: vedle rakouských a maďarských výjezdů je bizarním vrcholem jejich kariéry živé hraní v moskevské televizi se sledovaností kolem milionu diváků.

Fotografie: Chcete slyšet německou konverzaci pro fantasty? (Bára a Jan Kratochvílovi) • Autor: Respekt
Fotografie: Chcete slyšet německou konverzaci pro fantasty? (Bára a Jan Kratochvílovi) • Autor: Respekt

Divadlo Dno z Hradce Králové má svou velkou éru už za sebou. Stalo se však epicentrem, které výbušně rozmetalo po republice osobnosti, o kterých je dobře vědět. Jiřího Jelínka si Vladimír Morávek odvedl do brněnské Husy na provázku: výrazný herec i autor tu mj. hraje roli Krista v Pitínského Evangeliu svatého Lukáše. Bára (1981) a Jan Kratochvílovi (1975) pro Provázek tu a tam píší hudbu. Především však koncertují jako duo s minimalistickým, ale trefným názvem Dva.

Domácí hudební média o nich zatím jakoby nevědí, Dva ale opakovaně vystupují po Evropě: vedle rakouských a maďarských výjezdů je bizarním vrcholem jejich kariéry živé hraní v moskevské televizi se sledovaností kolem milionu diváků. Je to přímý důsledek jejich internetové vizitky na MySpace: zafungovala jako spolehlivá anténa na spřízněnce od Petrohradu po Argentinu.

Jejich muzika má patinu domácího muzicírování, ovšem veskrze dnešního: rytmik Honza kombinuje kytaru a hiphoperský beatbox („bicí na pusu“), melodička Bára hraje na saxofon, klarinet, cello. Ale hlavně: magickým trademarkem Dvou jsou texty ve fiktivních jazycích. Někdy připomínají ruštinu, jindy je to německá konverzace pro fantasty.

&„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].